Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Wie betaalt schade aan kleding tijdens stage?
1. Bij één gezin moesten ze de volle twee uur schoonmaken waaronder de doucheput met chloor schoonmaken. Daarbij zijn er spetters op het nieuwe vest van mijn dochter gekomen. Ik vind het discutabel of de doucheput met chloor schoonmaken onder licht huishoudelijk werk valt en of je van een 16-jarige kan verwachten dat die weet dat chloor je kleren onomkeerbaar beschadigt. Ze hebben van de stage-organisatie een polo-shirt met korte mouwen gekregen, vanwege de kou in huis had mijn dochter daar haar eigen vest overheen gedaan.
2. Van de stage-organisatie krijgen ze een fiets te leen om van het ene adres naar het andere te fietsen. De fiets van de klasgenoot had geen kettingkast. Haar broek is tussen de ketting gekomen en is nu stuk. Het lijkt mij dat wanneer je een fiets ter beschikking stelt aan je stagiaires, dat die deuglijk moet zijn en bij normaal gebruik geen schade aan de kleding mag veroorzaken.
Voor beide gevallen vraag ik me af wie verantwoordelijk is voor deze schade en of de schade verhaald kan worden op òf de stage-organisatie, òf op het opleidingsinstituut? Beide gaven als eerste reactie dat dit eigen risico is. Ik zou denken dat een van de twee of allebei hiervoor verzekerd zou moeten zijn.
Het is begrijpelijk dat u over deze situaties verduidelijking zoekt. Uw vraag betreft de aansprakelijkheid voor schade die is ontstaan tijdens de stage van uw dochter en haar klasgenoot.
Ten eerste is een duidelijk verschil te maken tussen deze twee gevallen.
Wat betreft het chloorincident: normaal gesproken zijn stagiaires zelf verantwoordelijk voor schade aan of verlies van persoonlijke spullen tijdens hun stage, tenzij er sprake is van opzet of roekeloosheid aan de kant van de stage-instelling. Het kan zijn dat de stage-instelling of het opleidingsinstituut over een verzekering beschikt die dergelijke schade dekt, maar dat is niet altijd het geval. Het zou raadzaam zijn dit te verifiëren bij beide instellingen.
Wat betreft de beschadigde broek: als de fiets door de instelling beschikbaar is gesteld en deze niet naar behoren functioneert, kan de instelling potentieel aansprakelijk zijn voor de schade. Dit is echter afhankelijk van de specifieke omstandigheden en wellicht ook van de voorwaarden van hun verzekering. Het lijkt raadzaam om dit met de betrokken instelling te bespreken.
In beide gevallen is het belangrijk om de exacte aard van de schade en de omstandigheden waarin deze zich voordeed aan de instellingen te melden, evenals uw overwegingen inzake hun mogelijke aansprakelijkheid.
Het zou ook nuttig zijn om de stage-overeenkomst of de opleidingsovereenkomst van uw dochter en haar klasgenoot te bekijken, omdat hierin mogelijk bepalingen staan over aansprakelijkheid en mogelijke schadecompensatie.
Ik adviseer om hierover met een jurist of advocaat te spreken om de beste manier van handelen te bepalen, aangezien mijn advies puur oriënterend van aard is en er specifieke elementen van uw situatie kunnen zijn die extra aandacht vereisen.
"
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.