Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wie betaalt proceskosten en buitengerechtelijke kosten?

Mijn vrouw is betrokken bij de afwikkeling van nalatenschap moeder. Binnen deze afwikkeling is het gekomen tot een afspraak m.b.t. de verkoop woning moeder (langstlevende). De gemaakte afspraak heeft betrekking op een financiƫle compensatie gerelateerd aan het verkoopbedrag van de woning. Minimale geƫiste verkoopbedrag euro 290.000. Akkoord van beide zussen op verkoopbedrag woning euro 285.000. Compensatie betreft derhalve euro 5.000,00. Te compenseren door beide zussen aan mijn vrouw betreft euro 5.000,00 - euro 500 (minus 10 % erfrechtbelasting) = euro 4.500,00. Verdeelsleutel over 3 erfgenamen is dan euro 1.500,00 per erfgenaam. Afspraak vastgelegd in app-verkeer en meerdere malen bevestigd in app-verkeer is dat beide zussen elk een aandeel ter grootte van euro 750,00 (totaliteit euro 1.500,00) bijdragen in de compensatie voor het verlies van mijn vrouw op de verkoopprijs van de woning. Een van de zussen heeft zich geconformeerd aan deze regeling en heeft het overeengekomen bedrag (euro 750,00) overgemaakt (d.d. 19-12-2022) naar bankrekening van mijn vrouw. De tweede zus weigert tot op heden het overeengekomen bedrag (euro 750,00) te voldoen. Juridisch lijkt mij duidelijk dat er sprake is van in gebreke blijven van een der zussen. Wij overwegen dan ook om e.e.a. aan te kaarten bij de kantonrechter. De concrete vraag is nu wat, afgezien van betaling griffierechten, er verder aan kosten te verwachten zijn. Hierbij ga ik er vanuit dat de kantonrechter de gedaagde (tweede zus) verplicht tot betaling conform afspraak. Voor zover wij het begrijpen kan de rechter beslissen dat de verliezende partij de proceskosten en buitengerechtelijke kosten van de tegenpartij moet betalen (kostenveroordeling). Is deze conclusie terecht en is er mogelijk sprake van andere kosten, buiten de griffierechten, te voldoen door de in het gelijkgestelde partij?

De kostenveroordeling bij de kantonrechter is schraal. Buitengerechtelijke kosten zijn ook schraal. Als er al een veroordeling komt is het trouwens de vraag of de kantonrechter wel een van de partijen in de kosten veroordeeld omdat er een familieverhouding is. Gelet op het belang zou ik zeggen: niet aan beginnen. Als u naar een advocaat gaat bent u aan honorarium meer kwijt dan 750.

Beoordeel dit antwoord:

De kostenveroordeling bij de kantonrechter is schraal. Buitengerechtelijke kosten zijn ook schraal. Als er al een veroordeling komt is het trouwens de vraag of de kantonrechter wel een van de partijen in de kosten veroordeeld omdat er een familieverhouding is. Gelet op het belang zou ik zeggen: niet aan beginnen. Als u naar een advocaat gaat bent u aan honorarium meer kwijt dan 750

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag