Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie betaalt kosten onderhoud gezamenlijke riolering?

In eerdere communicatie (https://rechtswinkel.nl/vragen/kosten-ontstoppen-gezamenlijk-riool/76441) wordt gesteld dat alle belanghebbenden mee moeten betalen aan het onderhoud van het riool. Ik heb juist begrepen van niet: iedereen is gewoon verantwoordelijk voor het onderhouden van of schade herstellen aan het deel dat in de eigen grond zit.

Toelichting: onze afvoeren komen uit op een rioolbuis waar ook de afvoer van de buren op uitkomt. Anders gezegd: van beide huizen gaat de afvoer naar dezelfde rioolbuis. Die rioolbuis ligt onder hun perceel en loopt daar nog een flink stuk door totdat de buis op gemeentegrond uitkomt. Door ouderdom zijn de buizen beschadigd en verzakt en hebben we regelmatig allebei verstoppingen. Het deel dat voor de problemen zorgt, ligt ver voorbij het punt dat hun afvoer er ook bij komt. Voor zover ik weet is het gewoon 'ieder voor zich' als het gaat om het onderhoud van wat er bij je in de grond ligt. Als wij het stuk riool moeten vervangen dat in ons perceel ligt betalen wij dat en dat geldt ook voor hen.

Echter, het gestelde in de eerdere vraag hierover spreekt dat tegen.

Reactie van de vraagsteller

Ik kan aan het bovenstaande nog toevoegen dat er geen bepalingen in onze koopakte staan.

Ik ben me ervan bewust dat dat in de situatie waarnaar ik verwijs wél het geval was, daar stond heel duidelijk in dat iedereen moet meebetalen en dus was het duidelijk. Echter, de jurist zegt in een latere reactie: "Het gaat erom dat het leidingwerk op enig moment vervangen moet worden door ouderdom en kwetsbaar is voor ingroei, kennelijk. Dan moeten alle gerechtigden maar zeker degene die profiteren meebetalen aan de kosten voor onderhoud." Dat klinkt alsof dat in z'n algemeenheid zo is, niet alleen in dit geval, maar altijd.

Mij is verteld dat gezamenlijk gebruik niet uitmaakt, dat je gewoon als eigenaar aansprakelijk bent voor alles dat onder het opstal valt (dus ook leidingen). Volgens mij is dat 6:174 BW.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag