Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wie betaalt erfbelasting van huis dat in bezit komt van blooteigenaren?

De echtgenoot van mijn zus heeft na zijn overlijden in een testament vastgelegd, dat zijn tweede vrouw tot haar dood in het huis mag blijven wonen. Na haar overlijden komt dat huis in het bezit van zijn drie kinderen uit een eerder huwelijk. Zij zijn dus nu de blooteigenaren.
De erfbelasting van de woning is betaald van de rekening die mijn zus als vruchtgebruiker is toegewezen. Volgens mij is dat een voorschot en moeten de blooteigenaren dit bedrag bij overlijden van mijn zus teruggeven aan de kinderen van mijn zus.
Is dit juist?

Erfbelasting gaat over het belang van een erfgenaam in een nalatenschap en wordt doorgaans betaald door de persoon die de erfenis ontvangt. In Nederland wordt de erfbelasting berekend over de waarde van alles wat iemand heeft nagelaten, verminderd met zijn of haar schulden. In het geval van een woning met vruchtgebruik en bloot eigendom, hangt de verdeling van de erfbelasting af van de bepalingen in het testament en het erfrecht.

In dit geval geldt doorgaans dat de erfbelasting door de vruchtgebruiker (in dit geval de tweede vrouw) wordt betaald, aangezien zij het vruchtgebruik van de woning ontvangt en daarmee de economische waarde van die woning geniet. De bloot eigenaren (in dit geval de kinderen uit een eerder huwelijk) hebben alleen het 'kaal' eigendom van de woning; zij hebben niet het recht om de woning te gebruiken of te profiteren van eventuele huurinkomsten.

Het klopt dus in principe niet dat de blooteigenaren de erfbelasting zouden moeten terugbetalen. Het is echter raadzaam dat dit verder wordt uitgezocht door een belastingadviseur of jurist, om zeker te stellen dat alle relevante feiten en omstandigheden in beschouwing worden genomen."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag