Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wie aansprakelijk voor ongeval?

Mijn zoon, 19 jaar oud, rijdt op een scooter. Een bestelbus kruist het fietspad, verleent onvoldoende voorrang, rijdt dus door tot helft van fietspad, zoon schrikt, remt en valt, schade (materieel).

Moet ik de aansprakelijkheidsstelling sturen naar:
- de bestuurder van de bus?
- het bedrijf waarvoor hij werkt?
- de verzekering van het bedrijf?

Van alle drie de partijen heb ik de contactgegevens.

Bij verkeersongelukken in Nederland wordt aansprakelijkheid normaliter toegewezen aan de partij die nalatig is geweest, op basis van de verkeersregels en de specifieke omstandigheden van het ongeval. In dit geval, als de bestuurder van de bestelbus inderdaad onvoldoende voorrang heeft verleend, dan zou hij of het bedrijf waarvoor hij werkt over het algemeen als aansprakelijk worden beschouwd.

In de meeste gevallen verloopt de proces van aansprakelijkstelling via de verzekering van de tegenpartij. Het kan dus verstandig zijn om de aansprakelijkheidsstelling te sturen naar de verzekering van het bedrijf, gezien zij waarschijnlijk diegene zijn die de uiteindelijk vergoeding zullen uitkeren.

Toch raad ik u aan om de zaak verder te bespreken met een gespecialiseerde advocaat of jurist. Zij kunnen u het beste adviseren op basis van de specifieke details en omstandigheden van uw situatie.

Het is namelijk afhankelijk van vele factoren, zoals de ernst en aard van de verwondingen, de omstandigheden van het ongeval, en de specifieke voorwaarden van de van toepassing zijnde verzekeringspolissen.
Er zijn ook situaties waarbij zelfs als de bestuurder van het bedrijf fout is, het bedrijf zelf kan worden vrijgesteld van aansprakelijkheid, bijvoorbeeld als de bestuurder was onder invloed van alcohol of drugs tijdens het ongeval. Maar dit zijn allemaal specifieke juridische nuances waarvan een gespecialiseerde jurist of advocaat u het beste op de hoogte kan stellen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

Gelukkig is alles goed afgelopen en is er geen lichamelijk letsel ontstaan. Van belang is dat u de werkgever aansprakelijk stelt waarbij u de naam van de chauffeur noemt als veroorzaker. U mag ook contact met mij opnemen middels dit platform of via mailadres: groenewegenjuristen@gmail.com wij kunnen u kosteloos juridische bijstand verlenen. Mocht u vragen hebben, stel ze gerust.

Gegroet, de heer Groenewegen. J.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag