Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wie aansprakelijk voor gebrek in aankoop via aankoopmakelaar?

Wij hebben in november 2019 een huis met grond gekocht via een aankoopmakelaar. Nu 2 jaar later krijgen wij van het waterschap bericht dat wij 11 vierkante meter grond oneigenlijk in ons bezit hebben. Zij hebben ook een andere kadastrale tekening dan die wij hebben gezien en gekregen bij aankoop van ons huis. Op die 11 vierkante meter staat voor de helft ons bijgebouw die wij binnenin vorig jaar helemaal hebben verbouwd.
Nu kunnen wij het stukje grond voor 150 euro per jaar huren of de grond teruggeven aan het waterschap. Teruggeven is geen optie want dit zou betekenen dat het bijgebouw afgebroken moet worden terwijl wij juist op zoek waren naar een pand met bijgebouw. Er is in het verleden ook een vergunning afgegeven voor het plaatsen van een bijgebouw. Wie kunnen wij nu aansprakelijk stellen? Verkoop- of aankoopmakelaar, kadaster, gemeente? Er ligt ergens een administratieve fout ten grondslag. Graag u advies welke stappen wij moeten ondernemen.

Er zal allereerst bekeken moeten worden of er sprake is van een fout. En zo ja wie de eventuele "foute" kaart heeft.
Daarbij kan ook van belang zijn hoelang er al sprake is van eventueel verkeerd gebruik (wisten vorige bewoners er van af?). Komt het waterschap er nu pas achter, of wordt er nu pas actie ondernomen?

U zal allereerst een melding kunnen doen bij het kadaster. Mogelijk kunnen zij ook zien of/wat er fout is gegaan.
www.kadaster.nl/zakelijk/registraties/fout-in-registratie-melden

Pas als er duidelijkheid is over hoe de situatie is ontstaan zal gekeken kunnen worden wie er eventueel aansprakelijk is. Ik noem maar een voorbeeld: Als er door een makelaar bewust een verkeerde kaart is gebruikt, zal de makelaar aansprakelijk zijn. Als het waterschap een verkeerde kaart heeft, hoort de grond bij u.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u vragen heeft of juridische bijstand wenst

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank u wel, ga met het advies aan de slag


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag