Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wg eigenrisicodrager wn (wga) getekend voor geen aanspraak re-integratie ondersteuning?

Ik heb vanaf januari een WIA (WGA) uitkering. Werkgever moet het arbeidscontract rechtswege beëindigen. Ik ben niet door UWV of werkgever geïnformeerd dat zij eigen risicodrager zijn. Bij vaststellingsovereenkomst vraag ik om een tegemoetkoming voor opleidingskosten in de toekomst, omdat vanwege gezondheid scholing nu niet mogelijk is.
Werkgever kent toe op de voorwaarde in VSO dat er geen aanspraak op re-integratie gemaakt mag worden.
Ondanks gezondheid re-integratie nu niet toelaat wil ik in de toekomst de opvangplaatsen (tekort kinderopvang) en kinderopvangtoeslag niet kwijt. Na 3 maanden vervalt recht op kinderopvangtoeslag. Dus ik besluit UWV te vragen om toch laagdrempelig met minimale inspanning ivm gezondheid een reintegratie te starten. UWV verwijst naar eigen risicodrager werkgever. Werkgever beroept op getekende VSO.
Voor de belastingtoeslagen moet re-integratie via uwv, werkgever of gemeente verlopen. Gemeente kan niet ondersteunen, alleen bij WW.
Vraag 1: is het artikel in VSO vwb geen aanspraak doen op re-integratie ondersteuning niet in strijd met de wet voor eigen risicodragende werkgevers (wel verantwoordelijk voor reintegratie) en wel voor 10 jaar.
Vraag 2: ik kreeg vanaf januari na 2 jaar een WIA uitkering toegekend. De betaling van WIA verloopt door UWV waardoor ik niet kon weten dat werkgever eigen risico drager was. Ik kreeg 28 juni een VSO met einde dienstverband datum 1 juli. Ik was vanaf 2016-2023 in dienst bij werkgever. Nu geef ik bij werkgever aan dat zij een opzegtermijn hadden moeten hanteren en dat met de toegestuurde VSO een einde dienstverband datum van op zijn vroegst 28 juli had moeten zijn. Werkgever geeft aan dat dit alleen het geval is als er nog geen uitkering is toegekend. Klopt dit? Of had ondanks start WIA in januari een opzegtermijn gehanteerd moeten worden?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag