Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wettelijke regels op ziek- en betermelding?

Het betreft mijn collega. Na 1 jaar ziektewet (burn out) wil hij per 1 december op papier 100% beter gemeld worden (dit wil mijn collega om zo te voorkomen dat hij maar 70% van zijn loon krijgt betaald). Hij is dan nog niet volledig aan het werk.
Hij heeft een contract van 4 dagen per week 9 uur per dag (= 36 uur per week).
Momenteel werkt hij ongeveer 4 dagen per week 6 à 7 uur per dag (= 24 à 28 uur per week). Mag en kan hij dan 100% worden beter gemeld als hij nog niet 100% werkt?

Wettelijk gezien, heeft een werknemer die ziek is geworden recht op loondoorbetaling gedurende maximaal twee jaar. Gedurende het eerste ziektejaar krijgt een werknemer minimaal 70% van het loon, maar nooit minder dan het wettelijk minimumloon. In het tweede jaar is dit nog steeds minimaal 70%, maar de ondergrens van het minimumloon geldt niet meer.

Het aspect van betermelding is een beetje complex. Het is wettelijk niet zo dat beter melden automatisch betekent dat iemand weer 100% aan het werk kan. Beter melding zou moeten gebeuren na overleg met de bedrijfsarts en werknemer, rekening houdend met de resterende capaciteit van de werknemer.

Het gaat erom of de werknemer in staat is zijn eigen werk weer te kunnen doen. Heeft hij nog beperkingen, dan kan hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Dus in dit geval, als uw collega nog niet volledig in staat is om te werken zoals voorheen, dan is het mogelijk dat hij nog niet volledig beter gemeld kan worden.

Ik moet u echter benadrukken dat dit een complexe situatie is die zowel medische als juridische aspecten omvat. Dit advies is met name bedoeld om u te helpen uw situatie beter te begrijpen, maar het is geen definitief juridisch advies. Het is raadzaam om contact op te nemen met een arbeidsrechtadvocaat of een specialist in het socialezekerheidsrecht om uw specifieke situatie te bespreken."
------------------------------------
Let op! Dit oriënterende advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag