Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wettelijk toegestane opzegtermijn bij sluiting stalling?

De eigenaar sluit de stalling van mijn caravan op 31-12-2024. dus ik ben verplicht een andere stalling te zoeken dit jaar.
De eigenaar rekent minimaal tot 1 juni stalling geld en vervolgens voor iedere maand dat hij er nog staat.
Ik kan per 31-3-2024 naar een andere locatie.
Ik heb per 1-2-2024 opgezegd en vermeld dat ik eind maart dus verkas van stalling, maar toch houdt hij vast aan 1 juni.
Kan dit wel? Het is niet mijn keuze geweest om op te zeggen.
Volgens de eigenaar kan hij wel 2 maanden van tevoren het contract op zeggen.
Ik zou het redelijk vinden als ik dat dan ook kan.

In dit geval zijn er twee belangrijke factoren om in overweging te nemen:
1. Het contract: De voorwaarden waaronder u en de eigenaar van de stalling overeen zijn gekomen hebben de overhand in het bepalen van uw rechten en verplichtingen, waaronder de opzegtermijn. Het is belangrijk om uw contract te controleren om te zien wat er is afgesproken over de opzegtermijn.
2. Wettelijke bescherming: Los van de contractuele afspraken, is er een wettelijke basis voor huurcontracten. Volgens het Nederlands recht kan een verhuurder een huurcontract niet zomaar opzeggen en is daarbij gebonden aan strikte voorwaarden. Dit geldt vooral voor woningen, maar kan ook relevant zijn voor de stalling van uw caravan, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Indien er geen specifieke opzegtermijn in het contract staat, zal de wettelijke regeling gelden. In het algemeen geldt voor huurovereenkomsten betreffende roerende zaken, zoals een caravan, een opzegtermijn van een maand (artikel 7:228 lid 2, onderdeel a, BW). Echter, dit kan door partijen contractueel anders worden overeengekomen.

De opmerking van de eigenaar dat hij het contract twee maanden van tevoren kan opzeggen, roept vragen op. Tenzij dit specifiek in het contract is overeengekomen, kan een verhuurder een huurovereenkomst in beginsel niet ongestraft vroegtijdig beƫindigen.

Het lijkt erop dat er in uw situatie mogelijk sprake is van ongelijkwaardige voorwaarden. Het kan verstandig zijn om dit door een jurist of advocaat te laten beoordelen, om zo beter te kunnen beoordelen of uw rechten mogelijk zijn geschonden.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag