Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkvloerwaardes woning en veiligheid?

Wij hebben als gezin rioolgassen in een woning gekregen, fors hoger dan gezondheidskundige waardes. Onze rechtsbijstand schakelde een medisch adviseur in die werkvloerwaardes hanteerde. Dit mag niet in een woning. Uiteindelijk kwam dit voor een tuchtcollege en bleek dit inderdaad niet te mogen, plus werd er nu door de adviseur gezegd dat een tijdelijke achteruitgang zeer wel mogelijk was. Wat een flinke verschuiving teweeg brengt in de gevaarzetting van de woning. Het tuchtcollege verbond er een waarschuwing aan waar nu een hoger beroep op is aangetekend door de adviseur.
Mijn vraag: zelfs als het tuchtcollege hier geen consequentie aan vastbindt, hoe zit dit dan juridisch?

Allereerst, wat een vervelende situatie waar u in terecht bent gekomen. Op het juridische aspect van uw vraag, kan de situatie op verschillende manieren worden benaderd.

Ten eerste zou in algemene termen artikel 7:204 van het Burgerlijk Wetboek (BW) relevant kunnen zijn, waarin staat dat een gebrek een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid is, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak van de soort als waarop de overeenkomst betrekking heeft. De aanwezigheid van schadelijke rioolgassen zou onder dit "gebrek" kunnen vallen.

Indien de verhuurder op de hoogte was van dit gebrek en er niets aan heeft gedaan om dit op te lossen, dan zou dit kunnen leiden tot een mogelijke schending van de zorgplicht van de verhuurder. Daarnaast kunnen huurders in zo'n geval ook rechten hebben, zoals het recht op huurvermindering of het recht om de huurovereenkomst te ontbinden.

Ten aanzien van de adviseur en het tuchtcollege zou het zo kunnen zijn dat, zelfs als het tuchtcollege geen consequenties verbindt aan de handelingen van de adviseur, dit nog niet betekent dat er geen juridische gevolgen kunnen zijn. Als de adviseur bijvoorbeeld nalatig is geweest in zijn advies, dan kan er mogelijk sprake zijn van een beroepsfout, wat tot een aansprakelijkheidsclaim zou kunnen leiden.

Op basis van uw vraag is dit uiteraard een zeer algemeen advies en kan het raadzaam zijn om dit met een jurist of advocaat te bespreken die gespecialiseerd is in huurrecht en/of aansprakelijkheidsrecht."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag