Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever weigert wettelijke loonsverhoging.

Per 1 januari van dit jaar is - zoals bekend - wettelijk geregeld dat iedere werkende er financieel op vooruit gaat middels loonsverhoging. Aangezien wij wat wantrouwend waren of onze werkgever dit gaat toepassen, hebben wij dit nagevraagd.
Eerder had ik namens onze groep collega's (werkzaam voor een horecazaak) gevraagd of werkgever de regels in de CAO Horeca omtrent het dubbel betalen van uren gepresteerd op de kerstdagen zomaar kan negeren. Met deze zaak zijn we ook nog niet klaar, want wij hebben geen financiƫle compensatie ontvangen voor onze prestaties tijdens de feestdagen en hebben reeds schriftelijk een verzoek ingediend om over te gaan tot betaling van deze prestaties.

Verdergaande op de vraagstelling: onze werkgever geeft aan helemaal niet verplicht te zijn tot enige loonsverhoging. Enkel de uurlonen die per 1 januari nog onder het wettelijke minimum zitten, kunnen rekenen op extra loon. De verklaring luidt verder dat alle lonen die boven het basisloon zitten, blijven zoals ze zijn, aangezien deze dus al boven het wettelijke minimum zitten. Onze vraag is of dit klopt? Overal lezen wij dezelfde informatie dat iedereen recht heeft op een verhoging. Uiteraard afhankelijk in welke loonschaal en welke functiegroep men zich bevindt, maar in de regel zou iedereen gewoon recht hebben op loonsverhoging. We zijn op de hoogte dat de percentuele stijging die wettelijk is bepaald nooit boven het eindloon kan eindigen, maar zoals het er nu naar uitziet, kunnen wij dus fluiten naar de verhoging die verder iedere werkende krijgt. Als dit niet zo hoort (wat wij allemaal vermoeden en dit is dus ook de vraag), dan vragen wij ons af wat wij kunnen ondernemen? De vraag om de loonsverhoging toe te passen is in ieder geval reeds gesteld en het antwoord was dus heel duidelijk.

Ik begrijp uw zorgen en verwarring. Het opvolgen van CAO-richtlijnen, zoals het dubbeltarief voor feestdagen, is wettelijk verplicht. Daarnaast heeft uw werkgever inderdaad de verplichting om ten minste het minimumloon te betalen.

Voor wat betreft de jaarlijkse loonsverhoging, het is inderdaad een algemene regel dat de lonen jaarlijks stijgen met een inflatiecorrectie. Het precieze percentage of bedrag van deze stijging kan echter variƫren en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de inflatie en eventuele afspraken in de CAO of individuele arbeidsovereenkomsten.

Echter, als uw salaris al boven het minimumloon ligt, is de werkgever wettelijk gezien niet verplicht dit salaris jaarlijks te verhogen, tenzij dit in uw arbeidsovereenkomst of CAO is afgesproken.

Ik raad u aan om uw CAO te bekijken of hier uitsluitsel over te raadplegen van een arbeidsrechtadvocaat. Als er in de CAO is vastgelegd dat er een jaarlijkse loonsverhoging plaatsvindt, is uw werkgever verplicht dit na te leven. Indien uw werkgever zich niet aan deze afspraak houdt, kunt u dit aanvechten.

Voorts, wat betreft het dubbele loon voor het werken op feestdagen, als dit ook in uw CAO is vastgelegd, dan dient uw werkgever ook dit na te leven.

Ik raad u daarom dringend aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat of uw vakbond, om samen de beste manier te bepalen om ervoor te zorgen dat uw werkgever de regels volgt.

Let op, alle informatie hier komt voort uit orienterend advies en vervangt geen juridisch advies. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met een professionele juridische hulpverlener voor persoonlijk advies.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag