Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever negeert reglement CAO?

Wij werken in de horeca en de feestdagen staan voor de deur. Mijn werkgever verwacht dat elke werknemer elke feestdag werkt. Ik heb daar op zich geen probleem mee, echter gaan wij niet dubbel betaald worden. Ook de gepresteerde uren zullen niet dubbel worden gerekend. De werkgever geeft aan dat het niet meer dan normaal is dat deze feestdagen als normale werkdagen gelden.
In het opzicht van verloning vinden wij dit een vreemde reactie. Logisch is dat werkgever mag verwachten dat wij werken op deze feestdagen. Echter staat in de Horeca CAO duidelijk vermeld dat dit officiƫle feestdagen zijn en deze dus dubbel dienen te worden betaald (of dat de gepresteerde uren dubbel dienen te worden geteld). In de arbeidsovereenkomst staat verder ook niet vermeld dat deze bepaling uit de CAO niet wordt over genomen. Er mag dus geen sprake zijn van een 'stil akkoord', volgens ons.

Nu is onze vraag of bovenstaande opvatting klopt en mogen wij eisen dat de bepaling uit de Horeca CAO wordt toegepast?
En indien werkgever weigert hieraan te voldoen, mogen wij dan weigeren om op de feestdagen te werken?
Het is namelijk kerst voor iedereen. Tegen werken op deze dagen mag wel enige extra compensatie staan is onze mening.

Als de CAO van toepassing is op je arbeidsovereenkomst, dan is je werkgever over het algemeen verplicht om zich aan de bepalingen daarvan te houden. Dit omvat in de meeste gevallen ook de regels over extra betaling of compensatie voor werk op officiƫle feestdagen. Als je werkgever deze bepalingen negeert, kan dit een schending van de arbeidsovereenkomst zijn.

Je kunt beginnen met je werkgever te vragen om een verklaring, bij voorkeur schriftelijk. Als jij en je collega's het niet eens zijn met zijn antwoord, kun je overwegen contact op te nemen met je vakbond, als je daar lid van bent. Zij kunnen je vaak voorzien van advies en soms zelfs juridische bijstand.

Daarnaast kun je een formele klacht indienen bij de bevoegde autoriteit voor de naleving van de CAO. In Nederland is dit doorgaans de Stichting van de Arbeid (Star).

De vraag of je mag weigeren om op de feestdagen te werken, is ingewikkelder. Over het algemeen moet je bereid zijn om redelijke verzoeken van je werkgever op te volgen, en het is niet ongebruikelijk dat werknemers in de horeca op feestdagen moeten werken. Als je kunt aantonen dat je werkgever de CAO niet naleeft op dit punt, kan dat een rol spelen bij deze vraag, maar het is een gecompliceerd gebied waar je echt juridisch advies voor nodig hebt.

Nogmaals, dit is algemeen advies op basis van de informatie die je hebt gegeven. Elk geval is anders en het kan zijn dat er andere variabelen of factoren zijn die een rol spelen in jouw specifieke situatie. Het is zeer aan te raden om een jurist of advocaat te raadplegen voordat je verdere stappen onderneemt.
"
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag