Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever laat min uren inhalen in proeftijd?

Ik heb een nieuwe baan , die me niet bevalt en ik wil weg. Ik zit nog in mijn proeftijd, dus moet weg kunnen als ik dat wil. Maar nu heb ik in mijn proeftijd al min uren opgebouwd (niet veel), maar ik moet deze wel in mijn proeftijd inhalen, dus ik kan nog niet weg. Kan dit zomaar? Heb waarschijnlijk een contract gekregen, waarvan ze de uren in de praktijk niet waar kunnen maken, dus hadden ze me een contract moeten aanbieden voor minder uren, mijns inziens. Hoe zit dit?

Een proeftijd geeft zowel de werknemer als de werkgever de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst direct te beƫindigen, indien zij tot de conclusie komen dat de arbeidsverhouding toch niet werkt. Dit betekent dat je niet verplicht bent om min-uren in te halen tijdens je proeftijd.

Er zijn echter een aantal kanttekeningen bij deze regel. Ten eerste kan er in je arbeidsovereenkomst iets anders zijn opgenomen. Het is dus belangrijk om je contract na te kijken om te zien of er bepaalde specifieke voorwaarden worden gesteld aan het beƫindigen van het contract tijdens de proeftijd.

Ten tweede, hoewel je in je proeftijd minuren kunt opbouwen, mag dit er niet toe leiden dat je onder het minimumloon uitkomt. Als dit wel zo is, dan handelt je werkgever in strijd met de wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Ten derde, als je tijdens je proeftijd min-uren opbouwt omdat je werkgever je niet genoeg uren laat werken, dan zou je kunnen stellen dat je werkgever verantwoordelijk is voor deze min-uren. Dit is echter afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Het is dus belangrijk dat je je specifieke situatie bespreekt met een specialist op het gebied van arbeidsrecht. Een arbeidsrechtadvocaat kan je adviseren over je rechten en plichten in jouw specifieke situatie, en je adviseren over mogelijke stappen die je kunt ondernemen als je problemen ondervindt met je werkgever."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag