Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever dwingt mij vakantiedagen op te nemen bij ontslag?

Ik heb mijn huidige baan per 1 januari opgezegd. Ik heb nog vakantiedagen over (175 uur). Ik heb ook betaald ouderschapsverlof, die ik tot 7 januari 2024 kan gebruiken (dan wordt mijn zoontje 1 jaar). Ik wil mijn betaald ouderschapsverlof van 13 november tot 30 december inzetten, hier heb ik genoeg uren voor. Ik wil al mijn vakantiedagen laten uitbetalen. Nu word ik vriendelijk doch dwingend verzocht mijn vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Voor mij is het financieel aantrekkelijker dit niet te doen maar mijn verlofdagen in te zetten. Mag mijn werkgever er toe dwingen de vakantiedagen op te nemen? En is mijn werkgever verplicht alle vakantiedagen uit te betalen of alleen de bovenwettelijke?

In het algemeen geldt dat het Nederlands recht toestaat dat een werknemer ontslag neemt en zijn vakantiedagen laat uitbetalen, mits daar duidelijke afspraken over zijn gemaakt met de werkgever of als dit in de cao of arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Bij ontslag zijn werkgevers verplicht om alle niet-genoten wettelijke vakantiedagen uit te betalen. Dat wil zeggen: de vakantiedagen die je volgens de wet minimaal zou moeten hebben (4 keer het aantal dagen dat je per week werkt). De bovenwettelijke vakantiedagen (dagen bovenop de wettelijk minimum) kunnen ook worden uitbetaald of bewaard, afhankelijk van de afspraken of regels in de arbeidsovereenkomst of cao.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat je werkgever je niet kan dwingen om je vakantiedagen op te nemen. In principe heb je als werknemer het recht om deze dagen op te nemen wanneer je wilt, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt in de cao of arbeidsovereenkomst.

Wat betreft het betaald ouderschapsverlof, dit is iets dat je zou moeten bespreken met je werkgever. Het is mogelijk dat dit verlof niet overdraagbaar is naar een nieuwe werkgever en ook kan het mogelijk zijn dat je werkgever wil dat je dit verlof opneemt voor je vertrekt.

Dit is geen juridisch advies, maar slechts bedoeld om je te helpen begrijpen hoe de wetgeving werkt. Mocht je zeker willen weten waar je recht op hebt en wat je opties zijn, dan zal het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat of -jurist."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag