Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Welke stappen zijn het verstandigst in mijn situatie m.b.t. de IOAZ?

Ik ben 54 en ondernemer. Zoals het er nu uitziet kan ik in loondienst gaan werken, mede doordat met corona mijn bedrijf niet meer levensvatbaar zal zijn op lange termijn. Ik zou dus als ik eenmaal 55 ben voor IOAZ in aanmerking kunnen komen, waarmee ik mijn opgebouwde kapitaal kan beschermen in geval ik een beroep moet doen op de gemeente voor inkomensondersteuning. Maar als ik nu in loondienst ga werken en over een aantal jaren werkloos word, dan kom ik als ik geen werk meer kan vinden juist niet in de bijstand omdat ik dan mijn opgebouwde kapitaal zal moeten gebruiken. Ik heb daarom drie vragen:
1. Klopt dat?
2. Doe ik er verstandig aan om eerst maar een IOAZ toegekend te krijgen voordat ik in loondienst ga werken?
3. Kent de IOAZ ook een doorwerkingsregeling?

1) dat klopt niet helemaal, het UWV rekent voor opgebouwde arbeidsjaren ook de jaren gewerkt in een onderneming voor ww. Zie website UWV
2)Kom je in de bijstand dan geldt mogelijk wel weer dat je je vermogen moet gaan opeten, reden om dit als pensioen weg te zetten. In de IOAZ heb je dezelfde plichten vanuit de Participatie wet. Dat betekent dat je een begeleider toegewezen krijgt en samen met je gaat zoeken naar werk, je hebt omscholingsplicht of sollicitatieplicht.
Als je echt zeker wil zijn kan ik een rechtspraak en toets van de wetten voor je maken ivm de vragen die je hebt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag