Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Welke stappen ondernemen bij VvE geschil?

Verleden jaar juni 2022 heb ik een benedenwoning gekocht. De bovenwoning is gekocht door een investeerder en wordt verhuurd. We zijn een VVE met 2 leden. De investeerder is de bestuursvoorzitter. Ik maak iedere maand mijn VVE bedrag over, maar ik heb geen overzicht van de rekening en kan ook niet inloggen. Nu zouden er herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden aan de woning en vroeg ik om een overzicht te sturen van de rekening. Hij vroeg mij om een offerte aan te vragen, omdat hij het veel te druk heeft. Ik heb alleen contact met deze man via de app, hij heeft het altijd zeer druk, ik heb hem nog nooit gezien. Sinds mei van dit jaar vraag ik een overzicht van de rekening, maar heb op dit moment nog steeds niks ontvangen. Nu geeft hij aan dat hij zijn pasje kwijt is van de rekening en dus geen inloggegevens heeft en ik maar bestuurder moet worden. Ik heb contact gehad met de bank, die mogen mij geen informatie geven, en hij kan alleen mij als bestuurder wijzigen door dit bij de KvK door te geven. Maar volgens de bank moet hij dat doen, want anders kon iedereen zich zo maar toevoegen als bestuurder. Dit heb ik hem laten weten en ook aangegeven dat we beiden een verantwoordelijkheid hebben naar elkaar wat betreft de VvE. Ik gaf aan dat hij bij de bank toch gewoon een nieuw pasje kan aanvragen. Ik heb niets meer van hem vernomen. Ik heb hier een raar onderbuikgevoel bij en weet even niet welke stappen ik moet ondernemen. Hij woont ook in Amsterdam en ik in Geleen. Hebben jullie advies voor me hoe ik dit het beste kan aanpakken en klopt de informatie dat hij dit moet wijzigen bij de KvK? Ik heb hiervoor heel lang gehuurd gezeten en geen ervaring met een VvE.

Ik begrijp dat deze situatie stressvol voor je kan zijn, maar er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om deze kwestie aan te pakken.

Ten eerste, als lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) heb je recht op inzage in de administratie van de VvE. Dit omvat ook financiƫle stukken, zoals de bankafschriften. Het is belangrijk om te onthouden dat het bestuur hiertoe verplicht is. Omdat de investeerder momenteel het bestuur is, moet hij deze informatie aan je verstrekken.

Je kunt een formeel verzoek sturen waarin je uitlegt dat je recht hebt op inzage in de administratie van de VvE. Bied desnoods aan om naar Amsterdam te reizen om hem te ontmoeten en de documenten te bekijken.

Als hij nog steeds weigert deze documenten te verstrekken, kun je een geschilbeslechtingproces beginnen bij de kantonrechter. Dit proces kost tijd en geld, dus het is verstandig om te proberen dit te vermijden door een redelijke oplossing te vinden.

Verder, het klopt dat enkel huidige bestuurders de bestuurssamenstelling bij de Kamer van Koophandel (KvK) kunnen wijzigen. Dat is om te voorkomen dat onbevoegden wijzigingen aanbrengen. Als het niet mogelijk is om tot een oplossing te komen met de huidige bestuurder, kan het raadzaam zijn om een advocaat te raadplegen of juridisch advies in te winnen bij een organisatie die gespecialiseerd is in VvE-problemen.

Het is ook belangrijk om op je rechten en plichten als VvE-lid na te lezen in de splitsingsakte en het reglement van de VvE.

Het klinkt als een lastige situatie, maar er zijn verschillende opties die je verder kunnen helpen. Veel succes."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag