Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Welke rechten heeft de huurder van onze grond?

Onze oma heeft ooit een stuk land aan iemand verhuurd. Zijn kinderen hebben die huur (stilzwijgend?) overgenomen en betalen daar jaarlijks voor. Inmiddels is oma overleden en zijn de erven de eigenaar van dit stukje land. Jaarlijks komen er huurinkomsten binnen.
Nu willen wij als familie graag weten welke rechten de huurder nog heeft. Stel dat iemand van de familie de grond wil gebruiken voor landbouw of evt verkopen voor huizenbouw (als dat in het bestemmingsplan past), mag dit dan zomaar. Er gaan wel eens verhalen over dat de huurder dan 40% van de prijs zou vangen, wat op ons oneerlijk over komt. Oma heeft ooit de grond verhuurd voor een prijs ver onder de marktwaarde. Het zou toch niet zo mogen zijn dat een vriendendienst uitgroeit tot een last aan je been? Is het van belang dat er ergens een huurcontract is, of is stilzwijgend verlengen afdoende? Wij als familie willen graag weer zelf gebruik maken van de grond en zijn benieuwd naar de mogelijkheden.

Zoals u het omschrijft voldoet het niet aan een huurovereenkomst als er geen volwaardige tegenprestatie tegenover staat. Dan is het een gebruiksovereenkomst. Maar los daarvan kan de huur toch gewoon worden opgezegd door de meerderheid van de erfgenamen met inachtneming van de opzegtermijn die uit de wet volgt.

Beoordeel dit antwoord:

U vroeg nog welke termijn u in acht moet nemen voor de opzegging van een huurovereenkomst van een stuk grond, dat is minimaal een maand. In sommige gevallen is de opzegging of de termijn onredelijk en dat kan zijn als de grond bijvoorbeeld commercieel wordt gebruikt. Indien u stelt dat er sprake is van een gebruiksovereenkomst omdat een marktconforme prijs ontbreekt, geldt feitelijk bij de huur van de grond hetzelfde uitgangspunt wellicht iets minder zwaar in het geval van commercieel gebruik omdat er ook besparingen zijn ( geweest) aan huurders zijde. U ziet dat met alle feiten en gegevens rekening gehouden worden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag