Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Welke rechten heb ik t.a.v. een dakopbouw van de buren in het kader van onze zonnepanelen?

Onze buren zijn voornemens een dakopbouw te plaatsen en hebben inmiddels een aanvraag ingediend bij de gemeente. De dakopbouw zal ervoor zorgen dat onze zonnepanelen een gedeelte van de dag in de schaduw komen te liggen. Buiten het feit dat dit ons geld kost is het ook voor het milieu niet goed. De gemeente geeft aan dat ze de aanvraag zullen toekennen indien het volgens het bestemmingsplan is. Ze houden daarbij geen rekening met zonnepanelen van buren en kijken alleen naar een wettelijk vastgestelde norm voor bezonningsuren. De gemeente geeft aan dat het plaatsen van zonnepanelen het risico met zich meebrengt dat de buren ooit een dakopbouw kunnen plaatsen. Wij vragen ons af of dit klopt en niet omgedraaid moet worden: de buren dienen rekening te houden met reeds geplaatste zonnepanelen van buren om hinder zoveel mogelijk te voorkomen. We staan op goede voet met de buren maar vragen ons af welk pad wij het beste kunnen bewandelen. Wij gunnen de buren uiteraard een dakopbouw maar dan zal er naar een oplossing moeten worden gezocht voor onze panelen. Dit kan bijvoorbeeld het verplaatsen van panelen zijn of een financiƫle compensatie voor de verminderde opbrengst gedurende de afschrijvingstermijn van de panelen. kort gezegd:
1. Welk pad kunnen wij het beste bewandelen? Via de gemeente of eerst rechtstreeks met de buren? En staan we in deze situatie wel in ons recht?
2. Wie draait op voor gemaakte kosten om de opbrengst van onze panelen zo optimaal mogelijk te houden?

Bij voorbaat dank!

De gemeente kan niets voor u doen omdat dit betreft civiel recht, de rechten en plichten van buren onderling. Wel kan er sprake zijn van onrechtmatige (buren)hinder, in dit geval in de vorm van ontneming van zonlicht voor zonnepanelen. Dat leidt weer tot aansprakelijkheid voor schade. Overigens kunt u dit stukje, aansprakelijkstelling voor onrechtmatige hinder en de schade-eis, beter aan een jurist overlaten. Juist omdat u buren bent en nog verder met elkaar moet.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag