Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Welke rechten bij inschrijving in gemeente?

Ik woon in Amsterdam alwaar ik een woning in eigendom heb. Deze woning wil ik de komende tijd gaan verhuren. Ik ga dan zelf in een andere woning wonen. Dit is een recreatiewoning in een gemeente waar ik me officieel ook kan inschrijven, Gemeente Altena. Zijn er rechten die ik verlies op mijn woning in Amsterdam, of op welke wijze dan ook, als ik dit voortzet?

En zijn er daarnaast andere aandachtspunten waar ik rekening mee moet houden als ik een dergelijke stap maak?

Met betrekking tot uw eerste vraag gaan wij ervan uit dat u bedoelt of er bepaalde rechten verloren gaan als u uw hoofdverblijf verplaatst van Amsterdam naar Altena en zich daar inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP). Het inschrijven bij de gemeente waar u verblijft, is een wettelijke verplichting. De rechten op je woning veranderen niet door een dergelijke inschrijving, omdat eigendomsrechten niet afhangen van uw ingezetenschap.

Echter, het feit dat u uw hoofdverblijf verplaatst, heeft mogelijk wel fiscale implicaties. Bijvoorbeeld, als u uw woning in Amsterdam verhuurt, kunt u deze niet meer in box 1 van de inkomstenbelasting (eigen woning) opgeven, maar valt deze in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dat betekent dat u het eigenwoningforfait niet meer hoeft op te geven, maar u ook de hypotheekrente niet meer als aftrekpost kunt opvoeren.

Bovendien adviseer ik u om te controleren of er geen bepalingen in uw hypotheekovereenkomst staan die het verbieden om uw woning te verhuren. Indien dit het geval is, zou u uw woning in gewone omstandigheden niet mogen verhuren, of u moet hiervoor toestemming krijgen van uw hypotheekverstrekker.

Voorts adviseer ik u om de regels rond de verhuur van recreatiewoningen in de Gemeente Altena te controleren. In sommige gevallen is permanente bewoning van recreatiewoningen niet toegestaan, en ook niet alle gemeenten staan permanente bewoning in recreatiewoningen toe.

Tot slot kunt u het beste nog rekening houden met de volgende zaken:

1. Vergunning: U kunt bij de gemeente navragen of er geen speciale vergunning nodig is om uw woning te mogen verhuren.

2. Verzekeringen: Als u uw woning verhuurt en zelf ergens anders woont, kan dit consequenties hebben voor uw woningverzekeringen. Het is verstandig om dit met uw verzekeringsmaatschappij te bespreken.

3. Overlast: Houd er rekening mee dat u als verhuurder aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele overlast die uw huurders veroorzaken.

Vanwege de complexiteit van deze kwesties, is het raadzaam dat u professioneel juridisch en fiscaal advies inwint voordat u deze stap zet. ----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag