Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Welke factoren grondslag voor herberekening kinderalimentatie?

Mijn ex-partner heeft een voorstel gestuurd voor herberekening van kinderalimentatie. Onze oudste dochter wordt volgende week 21 en de jongste is onlangs 18 jaar geworden. Bij het her berekenen heeft hij de alimentatie gedeeld door 2 en heeft hij daar de studiefinanciering vanaf gehaald. Ik kan nergens terugvinden of deze berekening correct is. Bij navraag bij verschillende instanties kreeg ik verschillende antwoorden. Eén instantie liet weten dat mijn dochter van 18 via een advocaat of mediator de alimentatie moet laten her berekenen i.p.v. dat ik dat doe. Kunnen jullie duidelijkheid verschaffen over de berekening van de kinderalimentatie en de juiste wijze waarop?
Mijn gevoel zegt mij dat de berekening niet juist is en het lijkt mij, als dat lukt, dat ze samen overeenkomen wat de alimentatie wordt.
Nog een tweede vraag: moet het nieuwe bedrag worden vastgelegd en hoe moet het worden vastgelegd? Ik lees berichten dat als het niet door een rechter is vastgesteld, je bij een achterstand van betaling geen inning of incassering kan laten doen.
Derde vraag: ik krijg nu ook een vergoeding voor de verzorging van beide dochters. Dat valt onder het artikel kinderalimentatie. Dient dit bedrag gedeeld te worden door 2?

Ik kan begrijpen dat de herberekening van kinderalimentatie vragen oproept, zeker als er verschillende inzichten worden gedeeld door instanties. Hoewel mijn advies een algemene uitleg biedt, is het raadzaam om een juridisch expert in te schakelen voor een op maat gemaakt advies.

1. De berekening van kinderalimentatie is een complexe zaak en het hangt af van verschillende factoren zoals het inkomen van de ouders, de leeftijd van de kinderen en de behoefte van de kinderen. De Tremanormen zijn in Nederland leidend bij de vaststelling van kinderalimentatie. Wanneer kinderen de leeftijd van 18 jaar bereiken kunnen zij zelf een verzoek indienen tot herberekening van de kinderalimentatie. De alimentatie kan dan inderdaad direct aan hen worden betaald.

2. Als u en uw ex-partner tot een nieuwe overeenkomst komen over de hoogte van de kinderalimentatie, dan is het verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. U hoeft dit niet door een rechter te laten vaststellen, maar het heeft wel voordelen als dit wel gebeurt. Zo kan de alimentatiegerechtigde ouder bij niet-betaling van de vastgestelde alimentatie, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen om de alimentatie te innen.

3. Wat betreft de vergoeding voor de verzorging; kinderalimentatie is bedoeld om in de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen te voorzien. Als de kinderen ouder zijn dan 18 jaar wordt deze vergoeding in principe niet meer betaald. Tenzij anders is vastgelegd in de afspraken. Bij twijfel of vragen hierover is het raadzaam om dit met een juridisch expert te bespreken.

Let wel: dit antwoord is gebaseerd op een algemene uitleg van de regels rondom kinderalimentatie en kan mogelijk niet volledig op uw specifieke situatie van toepassing zijn. Voor een advies op maat zou u een jurist of advocaat kunnen raadplegen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag