Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Welke artikelen treden in werking bij overtreding arbeidsovereenkomst?

Mijn 15 jarige zoon, geboren december 2007 (scholier) krijgt voor zijn bijbaantje een arbeidsovereenkomst welke hij en wij als ouders moeten ondertekenen. In deze arbeidsovereenkomst staat het volgende bij boetebeding:
1: Bij iedere overtreding (verwijzing naar diverse artikelen), verbeurt werknemer, in afwijking van bepaalde in artikel 7:650 lid 3 en 5 (burgerlijk wetboek) ten behoeve werkgever telkens een dadelijk ineens zonder sommatie of ingebrekestelling opeisbare boete ad € 2500, te vermeerderen met € 250, per dag de overtreding voortduurt (een gedeelte van de dag daaronder begrepen), zonder dat de werkgever gehouden zal worden zijn schade te bewijzen en onverminderd het recht van werkgever om in plaats van de boete, nakoming en/of schadevergoeding te vorderen.
2: in geval het salaris van de werknemer gelijk is aan het wettelijk minimumloon, is de hoogte van de boete ter hoogte van geld vastgesteld loon voor een halve dag voor iedere week waarin de overtreding plaatsvindt en iedere week de overtreding voortduurt zonder dat de werkgever gehouden is zijn schade te bewijzen en onverminderd het recht van werkgever om in plaats van de boet, nakoming en/of schadevergoeding te vorderen.

Mijn zoon krijg nu nog het minimumloon maar als hij goed functioneert gaat hij wat meer verdienen en krijgt dan net iets meer als het minimumloon per uur. Mijn vragen:
- Mag de werkgever artikel 1 en 2 van toepassing verklaren voor een 15 jarige?
- Welk(e) artikel(en) treden in werking, bij een overtreding zodra:
A: zodra hij het het minimumloon verdient?
B: welk artikel zodra hij wat meer verdient dan het minimumloon?
- Moet er bij artikel 1 en 2 ook een maximum staan?
nu loopt bij o.a. artikel 1 de boete op met € 250,- per dag de overtreding duurt. Wat is het maximum?
- Staan de boetes in verhouding met het loon, voor een scholier, wat hij gaat verdienen?
- Moet de werkgever niets aantonen om schade te bewijzen? de werknemer dient te kunnen opmaken waarvoor hij een boete kan krijgen?

De werkgever blijft bij zijn standpunten in het contract. Wijzigen worden niet geaccepteerd.
Wij weten nu niet of hij, en wij, deze overeenkomst zullen ondertekenen vanwege de hoge boetebedragen.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag