Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Welke afspraken kunnen worden gedocumenteerd in een erfdienstbaarheid?

We gaan een nieuw huis kopen waar in geen enkele akte iets staat beschreven over recht van overpad oid. Echter via de achterburen hebben we begrepen dat zij al 50 jaar gebruik maken van de oprit van ons nieuwe huis zonder dat er iets staat geregistreerd, dus het zou een verjaarde recht van overpad zijn (ook nergens geregistreerd) Wij willen graag afspraken opstellen hierover bv x aantal keer per week, wat als er appartementen oid worden gebouwd... mag dan iedereen de oprit gebruiken?

Daarnaast, ondanks er al 50 jaar gebruik van is gemaakt, is er tevens een doorgang naar dit stuk perceel via eigen oprit. Deze wordt echter niet gebruikt omdat de trailers hoger zijn dan de doorgang benodigd en veel materialen aan de kant moeten worden gezet. Kunnen we hier nog iets mee?

Inderdaad kan er een erfdienstbaarheid zijn ontstaan door verjaring van de rechtsvordering tot opeising van de grond. De erfdienstbaarheid zal naar haar inhoud moeten worden gebruikt zoals dat de plaatselijke gewoonte was sinds jaar en dag op voorwaarde dat u de verjaring accepteert ( 2012). Niet meer en niet minder. Overigens kan het ook nog een buurweg zijn, dat is een oude vorm van overpad die nu niet meer bestaat maar de regels ervan worden door het overgangsrecht nog wel beschermd.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag