Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Welk convenant is bepalend?

In het echtscheidingsconvenant is een artikel opgenomen over kinderalimentatie. In het aangehechte ouderschapsconvenant is ongeveer hetzelfde artikel opgenomen, maar met een verschil. Nu hebben wij (vader en moeder) een discussie over dit verschil. Welk convenant is bepalend?

De vraag is ook of het desbetreffende discussiepunt aanleiding is om herzien te worden omdat het toen niet goed of niet is meegenomen/overwogen in het plan. Herziening is dan altijd mogelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Herziening houdt in dat er een nieuwe of gewijzigde overeenkomst moet komen. Oftewel vader en moeder moeten het eens worden op dit punt. En dat is nu net het probleem:
Vader is van mening dat er te weinig geld daadwerkelijk bij het kind terecht komt en wil daarom rechtstreeks aan het kind betalen. Moeder wil het geld op haar rekening.
NB Vader en moeder hebben beide al jaren een goed inkomen, geen partneralimentatie. De onderlinge communicatie is minimaal.

Wat is er afgesproken over kinderalimentatie vanaf 18 jaar?
Rijksoverheid: '..moet u de kinderalimentatie aan uw kind zelf betalen.'
Echtscheidingsconvenant: '..door de man, de vrouw en het kind in onderling overleg bepaald op welke wijze wordt betaald.'
Ouderschapsconvenant: '..dan ontvangt de moeder deze bijdrage.'

Kan vader de kinderalimentatie aan het kind zelf betalen?


Ik citeer u:

Herziening houdt in dat er een nieuwe of gewijzigde overeenkomst moet komen. Oftewel vader en moeder moeten het eens worden op dit punt. En dat is nu net het probleem.

Ten eerst bepaalt niet alleen de wet maar ook de geldende rechtspraak de invulling van het discussiepunt.
U stelt dat moeder de gelden verkeerd besteed maar zij mag bepalen hoe het ten goede wordt gebracht aan de opvoeding en scholing van het kind. Als u meent dat er sprake is van slecht bewind van de moeder is daar een aparte procedure voor nodig ( kantonrechter).

Ten tweede heeft nu het kind zelf recht op ontvangen van het overeengekomen bedrag op een eigen rekening, en voert het zelf het bewind over het eigen vermogen, en dient het kind ook akkoord te zijn met andersluidende afspraken: dat zijn afdwingbare rechten. Om die laatste reden is het juist dat u de alimentatie op eigen rekening van het kind stort.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag