Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wegens bedrijfseconomische redenen worden mijn collega en ik ontslagen. Welke stappen moeten we ondernemen.
De verhouding met de werggever is goed.

Heeft de werkgever de ontslagvergunningen al aangevraagd en is er van jullie kant verweer gevoerd, of is dit stadium al gepasseerd?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo Sonja

Bedankt voor je snelle reactie, nee de werggever heeft alleen afgelopen vrijdag meegedeeld dat het niet goed gaat met het bedrijf en wij dus op zoek kunnen na ander werk. Aankomende vrijdag hebben we weer een gesprek over wanneer we weg moeten e.d. Maar om een beetje geodbeslagen ten ijs te komen zijn we natuurlijk hier en daar ons licht aan het opsteken over wat er nu gaat gebeuren enzo en waar wij aan moeten denken. We willen maar niet zo klakkeloos wat ondertekenen en het liefst gaan we ook in goede harmonie daar weg, want we hebben er altijd met veel plezier gewerkt.


Dan zou ik eerst nagaan of jullie wel voor ontslag in aanmerking komen. Op de website werk.nl kun je de regels vinden die voor ontslag gelden. Het komt er kort en goed op neer dat er een bedrijfseconomische reden moet zijn, dat jullie op grond van een rekenformule ook daadwerkelijk ontslagen mogen worden (het afspiegelingsbeginsel) en dat herplaatsing niet mogelijk is. Het gaat meestal om die rekenformule. Die is ingewikkeld, maar draait om de vraag welke werknemers vergelijkbaar werk doen en wie dan als eerste aan de beurt is om ontslagen te worden.

Als je weet of je wel in aanmerking komt voor ontslag, kun je vervolgens nagaan wat je het beste kunt vragen. De meeste werkgevers in zwaar weer willen niet betalen. Als er een aanbod wordt gedaan, dan moet je je wel laten voorlichten door een advocaat. Er zijn namelijk allerlei voorwaarden waar je rekening mee moet houden.

Over het algemeen is het wel zo dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering, ook als je het ontslag regelt. Ook daarvoor gelden weer voorwaarden.

Succes ermee

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag