Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Weegt huurbescherming zwaarder dan ondertekend huurcontract?

Wij hebben ons huis verhuurd voor 2 jaar - 1 dag. Nu zouden de huidige huurders graag nog 1 jaar langer willen blijven wonen. Wij denken dat ze dan recht hebben op huurbescherming en dat het mogelijk lastig wordt om hen ook daadwerkelijk de woning te laten verlaten na dat jaar. Is het juridisch dicht te timmeren opdat zij zich aan een nieuw op te stellen contract houden?

Huurbescherming in Nederland is een sterk recht, bedoeld om huurders te beschermen tegen willekeurige en onrechtvaardige uitzetting door verhuurders. In combinatie met de regels rondom tijdelijke huurcontracten kan dit inderdaad een ingrijpende invloed hebben op uw situatie.

Als verhuurder heeft u het recht om een huurcontract voor bepaalde tijd af te sluiten (in uw geval 2 jaar - 1 dag). Echter, als de huurder na de termijn in het huis blijft wonen en u als verhuurder gaat hiermee akkoord (mondeling of schriftelijk), dan verandert het tijdelijke contract automatisch in een contract voor onbepaalde tijd. Hierdoor krijgt de huurder in principe recht op huurbescherming, wat betekent dat u als verhuurder de huur alleen onder specifieke omstandigheden kan opzeggen.

Het is raadzaam om voor het opstellen van een nieuw contract een jurist of advocaat te raadplegen om te kijken hoe u zich het beste juridisch kan indekken. Echter, houd er rekening mee dat eventuele contractuele afspraken de kracht van het recht op huurbescherming niet zomaar kunnen uitsluiten of begrenzen. In sommige gevallen kan het dan ook lastig zijn om huurders na afloop van een contract te laten verlaten, zelfs als ze daarmee instemmen in een contract.

In jullie geval zou het mogelijk handiger kunnen zijn om met jullie huurders een nieuw tijdelijk contract te sluiten, met een uitdrukkelijke einddatum. Echter, om op de veilige kant te spelen raad ik jullie aan om in deze situatie een jurist of advocaat te raadplegen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag