Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Webshop starten en onduidelijk of het mag

Ik ga een webshop starten en wil custom made sturen verkopen die gemaakt worden in china.
De sturen zijn dus custom made en deels originele onderdelen en de andere gemaakt door de fabriek.
Ze worden geleverd met airbag met bijv het LOGO van BMW AUDI PORSCHE en mercedes. Deze airbag is niet origineel maar aftermarket zoals dat heet of met gebruikte onderdelen. Net zoals banden je kan het a merk nemen maar ook het B merk. Ik vraag me dus af of dit mag. Het is een erkend bedrijf en de sturen zijn dus gemaakt op de behoefte van de klant etc.

Bij dit soort zaken moet je rekening houden met merkenrecht en de veiligheidscertificaties.

Het merkenrecht beschermt merkeigenaren tegen gebruik van hun merk (of een vergelijkbaar merk) door iemand anders dan de merkeigenaar zelf, voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten. Je gaat een product verkopen dat is voorzien van logo's van bekende automerken. Zonder toestemming van deze merkeigenaren kan dit in strijd zijn met het merkenrecht. Merkinbreuk is een serieus probleem en kan leiden tot hoge schadevergoedingen en/of een verplichting om de verkoop van de producten te stoppen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met veiligheidscertificaties. Auto-onderdelen, en zeker onderdelen als stuurwielen en airbags, vallen onder strenge veiligheidsnormen. Je moet er zeker van zijn dat de producten die je importeert en verkoopt in Nederland (en mogelijk andere Europese landen) voldoen aan alle relevante Europese veiligheidsnormen.

Ik raad je aan om een gesprek te plannen met een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in intellectueel eigendomsrecht en/of importwetgeving. Het is uitermate belangrijk om je te verzekeren van een juridisch verantwoorde werkwijze voordat je begint met je webshop."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb het een beetje onduidelijk neergezet.

Het gaat hier om maatwerk geleverde sturen. Met of zonder airbag want de klant kan zijn oude terug plaatsen of een via ons laten plaatsen alleen deze is niet origineel BMW geleverd maar door een fabrikant uit china.Ik zou graag echt advies willen aangezien ik graag door zou willen met mijn webshop.
Mag ik dit leveren?


Reactie van de vraagsteller

?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag