Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We wonen in een tweekapper. Nu hebben de buren besloten hun woning grondig te verbouwen en te voorzien van een nieuwe gevel. Dit betekent dat het huis straks voor de helft is vernieuwd (uiteraard met een andere steen) en dat wij in de oude, niet verbouwde helft wonen.
Daarbij komt de nieuwe voorgevel van de buren ook nog eens ongeveer 8 cm naar voren waardoor die niet gelijk loopt. Ik ben bang dat mijn huis in waarde daalt hierdoor. De buren hebben wel een bouwvergunning. Kunnen we iets doen? Hebben we recht op compensatie?

Ja u deelt gezamenlijk een dak en een tussenmuur. Daardoor zijn er gemeenschappelijke belangen en dienen de eigenaren deze te regelen in de kleine VvE , anders regelt de wet de rechten en plichten. Staat er werkelijk niets in uw koopcontracten?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het dak en de tussenmuur blijven gehandhaafd.
Alleen de buitengevel is verwijderd en wordt vernieuwd bij 1 van de 2 huizen.
Hierdoor is de tweekapper niet meer 1 geheel maar bestaat het uit een huis met oude gevels en een huis met nieuwe gevels (nieuwe gevels zijn in een andere steen en die komen 8 cm naar voren). Hier is echter wel vergunning voor verleend.
Ik ben bang dat mijn huis in waarde daalt omdat het aanzicht van het huis erg verandert en de tweekapper niet meer 1 geheel is.


Ook dat soort zaken zoals het aanzien en welke materialen gebruikt mogen worden kunnen de eigenaren regelen en bij gebrek daaraan zal de wet dan de rechter op verzoek een regeling moeten treffen. Ook de omgeving doet er toe en hoe vergelijkbare eigenaren van dezelfde soort woningen in uw buurt de zaken hebben opgepakt. Ik kan onderzoek voor u doen in hoeverre uw buren naar eigen inzicht mogen handelen. Maar er is door de splitsing van het gebouw een VvE ontstaan , alleen wordt er niet gereserveerd voor gezamenlijk onderhoud en wordt er niet vergaderd. Maar u hebt wel inspraak. Kunt u het koopcontract vinden en de bijbehorende akte van splitsing?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is geen sprake van splitsing van gebouwen. De woning is altijd een tweekapper geweest en blijft dit ook. We hebben beide een eigen huis op eigen grond en delen dus in feite niets.


De woning is bij de oplevering na bouw gesplitst in twee eigendommen zoals de wet vereist. De akte moet hierna verwijzen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag