Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wbt wat er in echtscheidingsstukken is opgenomen inzake gezamenlijke woning en de medewerking van de partner.
Wij waren niet getrouwd, het is mijn 'ex', maar tot op heden bestaat het fiscaal partnerschap en samenlevingscontract nog.

Fiscaal partnerschap wordt nu, met terugwerkende kracht, opgezegd, samenlevingscontract wil ik opzeggen zodra ik meer info heb over mijn rechten cq plichten.

Hoe verhoudt dit zich tot uw eerdere antwoord?

U hoeft niet eindeloos verbonden te blijven aan de rechten en plichten van de woning. Verkoop zonder zijn medewerking is mogelijk, evenals een kort geding om u te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Vier mogelijkheden

Er kunnen vier wegen bewandeld worden om de ander te dwingen mee te werken aan verkoop of overdracht van de woning:

1. Verzoek aan de rechter tot 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Dit kan via een normale procedure, of via een spoedprocedure (kort geding). Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.
2. 'Toedeling aan uzelf' ex artikel 3:185 BW. Dit kan alleen via een normale rechtbankprocedure. U kunt dan ook door de rechter de overname prijs laten bepalen.
3. 'Reƫle executie' ex artikel 3:300 BW, waarbij gedacht kan worden aan de situatie waarin is afgesproken dat uw ex medewerking geeft aan de overdracht van de woning. Dan kan de rechter bepalen dat het vonnis in de plaats treedt van de medewerking van uw ex partner tot levering van de woning.
4. 'Executoriale verkoop uit de hand' ex artikel 3:268 lid 2 BW. In overleg met de bank, kunt u dan samen met de bank de woning openbaar gaan verkopen. Uw ex partner wordt dan gepasseerd en kan de verkoop niet tegenhouden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag