Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wat zijn mijn rechten nu ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt ben verklaard?

Ik heb na 2 jaar ziekte een WIA (WGA) uitkering toegekend gekregen. Ik ben per 19 oktober 2021 voor 37,48% arbeidsongeschikt verklaard en heb recht op een loongerelateerde uitkering. Ik heb een vast contract voor 32 uur per week en ben momenteel 16 uur per week hersteld gemeld. Is de werkgever verplicht me in dienst te houden of mag de werkgever mij ontslaan? Mag de werkgever me een contract voor minder uren aanbieden? Wat zijn mijn rechten als werknemer?

Indien u een WIA-beslissing hebt ontvangen van het UWV waarmee u het niet eens bent, moet u binnen zes weken na de datum van die beslissing bezwaar hebben gemaakt, als u het niet eens bent met de beslissing. Daarna kan dat niet meer. Bijvoorbeeld: u vindt dat u voor een hoger percentage arbeidsongeschikt bent. Ik kan u hier eventueel in bijstaan. Neemt u gerust vrijblijvend telefonisch contact op als u wilt.
Ook al hebt u een WIA-uitkering, de werkgever kan u niet zomaar ontslaan. Indien u twee jaar ziek bent, vervalt in principe de loondoorbetalingsplicht. Tenzij sprake was van een loonsanctie, maar dat neem ik niet aan aangezien u een WIA hebt gekregen. Ontslag na twee jaar ziekte zou dan alleen via het UWV kunnen (ontslagvergunningprocedure). U hoeft niet in te gaan op een aanbod om de omvang van de arbeid, zoals opgenomen in uw arbeidsovereenkomst, te verminderen. Dat zou ook onverstandig zijn m.i.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag