Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat zijn mijn rechten en mogelijkheden bij echtscheiding?

Bij voorbaat al dank voor uw hulp/uitleg. Ik zal eerst zo kort mogelijk en puntsgewijs mijn situatie schetsen en daaronder mijn vragen/angsten.

De situatie
* Wij zijn gehuwd op basis van gemeenschap van goederen in oktober 2015
* Wij zijn in 2016 geëmigreerd naar Portugal
* Mijn echtgenoot had voor ons huwelijk al een huis op zijn naam in Nederland en ik ook.
* We hebben mijn huis in Nederland verkocht en met die opbrengst op beider naam een huis in Portugal gekocht
* Mijn man heeft vorig jaar een relatie gekregen met iemand uit onze vriendenkring en woont daar inmiddels al ruim 9 maanden parttime mee samen.
* Zij woont in Nederland en hij in haar huis in Portugal maar officieel staat hij nog bij mij ingeschreven. Over 2 weken gaat hij met haar samenwonen in Nederland maar blijft ingezetene van Portugal
* De scheiding is al enige maanden geleden in gang gezet met een advocaat hier in Portugal. Waarbij het huis na de scheiding op mijn naam zal komen te staan.
* De scheiding laat op zich wachten ivm aarzelende 'ambtenaren' hier in Portugal vanwege het internationale recht. Advocaat is ermee bezig
* In september jl. hebben mijn echtgenoot en ik een scheidingsconvenant opgesteld welke door ons beiden ondertekend is. Hierbij hebben wij de roerende - en onroerende zaken verdeeld. Het huis in Nederland vervalt aan hem en het huis in Portugal aan mij. Bankrekeningen zijn gesplitst en staan op persoonlijke naam. In het convenant ook opgenomen dat alle inkomsten/kosten van de huizen voor de desbetreffende partner komen. Ook opgenomen dat schulden/vorderingen gemaakt na het opstellen van het convenant ook voor de desbetreffende partner komen.

Mijn zorgpunten op dit moment zijn:
1. Mijn bijna ex rijdt al maanden zonder geldig rijbewijs rond omdat hij zijn Nederlandse rijbewijs aan het omzetten is naar een Portugees rijbewijs. Nu krijg je in Portugal een vrijstelling waarmee je mag rondrijden in Portugal in een auto met Portugees kenteken. Echter hij heeft deze vrijstelling niet verlengd en is derhalve verlopen. Voorts rijdt hij in Nederland rond in een auto met NL kenteken én rijdt hij op en neer tussen Nederland en Portugal et deze auto met NL kenteken. Wat zijn voor mij de gevolgen als hij een ongeluk krijgt...........? De auto is van zijn 'vriendin'. Wat kan ik doen om mijzelf in te dekken?

2. Mijn echtgenoot is niet erg goed in omgaan met geld. Hij verhuurde de woning in Nederland maar momenteel staat deze leeg én hij wil deze gaan verkopen. Ik weet dat hij geen geld, spaargeld of inkomsten meer heeft. Daarbij heeft hij laten weten geld nodig te hebben om de woning verkoop klaar te maken (het is een dubbele woning welke gesplitst moet worden, zijn zoon woont in het andere deel én zijn zoon heeft grote schulden en kan de vaste lasten van de woning niet betalen) én hij heeft geld nodig ter overbrugging tot verkoop. Hij is voornemens om geld te lenen al dan niet van bekenden ter hoogte van ca € 45000. Ik weet dat hij geen lening kan krijgen zonder mijn toestemming vanaf een bepaalde hoogte. Ik kan alleen niet achterhalen hoe hoog dat bedrag is en of dit ook geldt voor onderhandse leningen van vrienden en bekenden. Vraag: hoe kan ik voorkomen dat ik verantwoordelijk ben voor schulden door hem aangegaan? En wat is de grens voor het aangaan van een lening waarvoor hij mijn toestemming nodig heeft?

3. Het koophuis in Nederland, welke voor ons huwelijk op zijn naam stond, is nu gemeenschappelijk eigendom. Het bestaat uit een hoofdhuis en een bijhuis. Hij wil dit nu splitsen en het hoofdhuis verkopen, Ik heb begrepen dat hij niet kan verkopen zonder mijn toestemming. Echter waar doe ik goed aan? Er rust een relatief kleine hypotheek op het geheel maar als hij de hypotheek overhevelt naar alleen het bijhuis dan is er nog steeds overwaarde maar veel minder uiteraard. Hij kan dan de totale verkoopwaarde in zijn zak steken dit hebben we zo bepaald in het convenant en dat is derhalve ook prima.

4. Dit is het belangrijkste!

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag