Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wat zijn mijn rechten bij aankoop vakantiewoning met verborgen gebreken?

In mei 2022 heb ik een vakantiewoning op camping Hoek van Holland gekocht, De eigenaresse verkocht de woning inclusief inboedel. Het huisje is 35 vierkante meter, de grond wordt gehuurd van de gemeente Rotterdam.
Tijdens de bezichtiging heb ik wel enige gebreken ontdekt, maar dingen die ik zelf kan repareren. De eigenaresse heeft ook 1 raam opengedaan voor mij, maar de luxaflex voor de andere ramen bleef dicht. Het was ook erg heet, dus ik vond het begrijpelijk. Ze heeft verder geen gebreken aangegeven. Ze zei dat ik er zo in kon om te genieten van het seizoen tot eind oktober.
Het eerste weekend 4-5 juni dat ik in het huisje was, bleek dat de WC los stond en lekte, en dat er een 2 cm verroeste scheur zat in de douchebak. Verder ontdekte ik dat tegels aan de muur loszaten, omdat ik er per ongeluk tegen stootte. Ook probeerde ik meerdere ramen te openen; in de slaapkamer viel het glas bijna uit de verrotte sponning en een ander raam zat zo vastgeklemd, dat ik het niet heb geopend. Ook heb ik de meubels en kasten verplaatst om goed schoon te maken en vond verrotte plekken, een groot gat in de muur en andere onregelmatigheden. Ik heb de eigenaresse en haar boekhouder(via wie ze de verkoop liet verlopen) verwittigd en foto's via WhatsApp gestuurd. Vervolgens heb ik een bouwtechnisch adviseur ingeschakeld en ben met hem het hele huisje nagelopen, waaruit bleek dat het huisje in matige tot slechte staat verkeerd en dat ik kan verwachten dat er onder de douche en wc sprake van houtrot is. Hij heeft een rapport opgesteld dat ik heb gedeeld met de boekhouder en de verkoopster. Zijn beraming (exclusief verven buitenkant houten huis) komt op iets meer dan 7000,- Euro.
Nu heeft zij mij een email gestuurd dat ze het jammer vond dat ik bij de bezichtiging de gebreken niet had opgemerkt en dat ze bereid is de helft van de kosten te betalen.
Mijn vragen:
1. Was de eigenaresse verplicht om verrotte kozijnen, gat in douchebak, gat in binnenwand en buitenwand, losse wandtegels, gat in buitengevel(was bedekt tijdens bezichtigingdoor er tegels en ladder voor te zetten), houtrot in de balken buiten(slechte reparatie) aan mij te melden tijdens de bezichtiging?
2. Kan men verwachten dat degene die het huisje komt bezichtigen, de banken, kasten, hangende objecten aan de muur gaat verplaatsen(indien verplaatsbaar)?
3. Kan ik de eigenaresse verplichten het volledige bedrag(7000,- euro) te restitueren? Het werkelijke bedrag kan veel hoger uitvallen i.v.m. houtrot en al het schilderwerk dat daar bij komt kijken. Ik neem aan dat ik dat dan zelf zou moeten betalen.
4. Ik heb ook geen idee hoeveel geld dit zou gaan kosten als ik een advocaat zou moeten betalen.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag