Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat zijn de spelregels van verjaring van grond?

Graag zou ik weten hoe dit wettelijk geregeld is m.b.t. verjaren van grond.
Situatie: Buurman wil grond van familie overkopen voor een laag bedrag. (agrarische grond om tuinperceel te vergroten, waarde van perceel gaat omhoog) Echter deze buurman gebruikt deze grond al lange tijd (50 jaar), zonder pachtovereenkomst.
Een notaris die ik sprak zei dat grond na 20 jaar verjaard, wat betekent dat de gebruiker soort van automatisch eigenaar wordt.
Én, en dat is mijn vraag, dat de verjaring doorloopt na het overlijden van de gebruiker. Is dat waar? Immers, het kadaster is openbaar. De buurman wist dat er een stuk grond van mijn familie was, maar niet dat het zo'n groot stuk was.

Ik hoor graag van u,

Met vriendelijke groet,

Als uw buurman grond wil kopen geeft hij daarbij prijs zijn rechten zich nu nog op verjaring te beroepen immers waarom zou hij als gerechtigde dat dan nog voorstellen? Mogelijk is ook er in het verleden een afspraak over gebruik gemaakt. Wie gebruik maakt van de grond van een ander met toestemming kan nooit eigenaar worden doordat de vordering tot opeising van de grond is verjaard, daar koppelt de wet de overgang van eigendom aan ( lange termijn 20 jaar bezit.) Een houder wordt nooit een bezitter, onderzoekt u die mogelijkheid eerst naast dat de buurman zich feitelijk niet als bezitter gedraagt want hij wenst te kopen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag