Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat zijn de regels omtrent roerend goed op grond plaatsen waar recht van overpad van toepassing is?

De vorige bewoners van mijn huis hebben het stuk waarop ik recht van overpad verleen aan mijn buren expres zeer breed gelaten om destijds een buurvrouw in rolstoel gemakkelijk toegang te verlenen. Inmiddels woont deze buurvrouw er niet meer en hebben mijn buren (6 huishoudens) hier door de jaren heen hun kliko's neergezet. Het pad is nog ruim doorgankelijk, maar er staan nu wel 18 kliko's. Mijn kleine tuin grenst direct aan de klikostrook die dus ook bij mijn grond hoort. Ik zou graag de kliko's hier weg willen hebben, oa omdat ik vrees voor stankoverlast. Daarnaast zou het goed uitkomen als ik daar dan een smalle, open overkapping voor mijn fiets kan maken. Dit zou de breedte van het pad niet belemmeren, want door de kliko's is het pad nu eigenlijk net zo breed. Ik ben alleen benieuwd of dit mag.
Ik zou het nog het fijnste vinden als ik mijn eigen tuinmuur anderhalve meter kan opschuiven, dan blijft er een smal pad over (verderop is het net zo breed), en dan heb ik zelf meer ruimte. Er staat echter in mijn koopovereenkomst dat het recht van overpad zo breed moet blijven als het nu is, dus ik ga er vanuit dat dat niet zomaar mag, maar dan zou een fietsoverkappinkje een fijn alternatief zijn.
Ik ben benieuwd naar uw antwoord,

Bij voorbaat dank,

De erfdienstbaarheid moet worden uitgeoefend op de minst bezwarende wijze en zoals deze is omschreven in de akte. Als dat ontbreekt gelden de regels van het feitelijk gebruik dat bestendig is. De vraag aan u: hoe lang wordt er al gebruik gemaakt van het overpad voor het plaatsen van containers? In het algemeen denk ik wel dat u het gebruik weer terug kan brengen waar het voor bedoeld is, maar niet daarop een fietsstalling.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag