Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat zijn de rechten als eigenaar van grond als de bestaande erfgrens afwijkt van de kadastergegevens?

In 2017 hebben wij een huis gekocht in Amsterdam en dat vervolgens verhuurd. Nu gaan wij er wonen en tijdens de verbouwing komen wij erachter dat de erfgrens in de tuin op dit moment niet loopt zoals in het kadaster vermeld staat.

Wij gaan hiervoor een meting laten uitvoeren. Echter geven de aangrenzende buren nu al aan dat de schuttingen al meer dan 20 jaar zo staan. Er is schijnbaar al wel eerder (5 jaar geleden?) door de vorige eigenaren van ons huis een gesprek geweest met de 2 aangrenzende buren, maar daar is toen geen actie uit gekomen.

Wat zijn de rechten die je als eigenaar van de grond hebt? En wat zou de beste stappen zijn om de grond terug te vorderen, nadat de grensreconstructie van het Kadaster?

Als uw buren zich op verjaring beroepen is het wel van belang dit tegen te spreken. De oprichting van een schutting op een vermoedelijke erfgrens gaat doorgaans met instemming en kostendeling van beide partijen. Deze buren hadden ook toen al de juiste grens kunnen kennen. Uw verweer zou kunnen luiden dat er sprake is van overeenstemming en (tijdelijke) rechten van gebruik op grond van een mondelinge of stilzwijgende toestemming. Een grenscorrectie zal ertoe leiden dat u door verjaring grond kwijt recht, in ieder geval het volle genot ervan. Ik kan u eventueel bijstaan door voornoemd verweer voor u te schrijven .

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag