Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wat zijn de mogelijkheden voor een kleine club?

Wat zijn de mogelijkheden voor een kleine club om toch naar buiten te treden zonder risico voor bestuursleden of vereniging?
Wij zijn een kleine laagdrempelige vereniging (fotoclubje met 15 leden) en houden voor het vierde jaar een kleine expositie in het gemeenschapshuis waar ook onze clubavonden worden gehouden.
Onze financiële positie is dusdanig dat er geen dure aansprakelijkheidsverzekering kan worden afgesloten en elk jaar zorgt dit voor discussie i.v.m. de aansprakelijkheid van de bestuursleden.
Met de kosten van zaalhuur en een lage contributie zonder sponsoring is het ondoenlijk om een gratis toegankelijke tentoonstelling te organiseren voor geïnteresseerden in onze fotografie hobby.
De oprichters hebben de vereniging aangemeld bij de kvk maar door het constante verloop en weinig interesse om lid te worden blijven we steken op 13 tot 15 leden met een wisselend bestuur dat door de paar actieve leden in stand word gehouden.
bij voorbaat dank voor reactie.

Voorop gesteld kan niemand met bepalingen of clausules zich weren tegen het feit dat een ander een clublid of derde een aansprakelijkstelling stuurt. Bepalingen en clausules die aansprakelijkheid in zijn algemeenheid 100% uitsluiten zijn toch niet geldig. U moet eerst in kaart brengen wat de specifieke gevaren zijn en dan kunt u een toets laten maken in hoeverre regels gelden voor leden en regels gelden voor derden ( in overeenkomsten) en hoe die regels luiden. Hoe specifieker hoe beter vaak. Bepalingen mogen niet in strijd zijn met wet/openbare orde/goede zeden, misbruik en de redelijkheid en het verenigingsrecht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Wat als de vereniging zichzelf opheft en we verder gaan als vrienden met dezelfde hobby dus geen bestuur en alleen individuele initiatieven wat nu eigenlijk ook al gebeurd valt een eventuele aansprakelijkstelling dan onder een WA verzekering? Dan zouden we bv op initiatief van het gemeenschaps huis de tentoonstelling kunnen organiseren en word het verzekeringstechnisch wellicht eenvoudiger, of raaskal ik zomaar wat?


Dat is niet onmogelijk ,kijkt u dan in de afzonderlijke voorwaarden van de verschillende WA/AVP. Er zijn verzekeraars die groepshandelen wel verzekeren. Immers de wet erkent de groepsaansprakelijkheid : dus een groep kan als entiteit ook aansprakelijk gesteld worden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag