Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat zijn de gevolgens voor een medewerker als hij/zij op staande voet ontslagen wordt ?

Medewerker is bang dat als hij/zij terug naar werk gaat na een UWV beslissing (medewerker niet ziek) wordt hij ontslagen op staande voet. Wat zijn dan de gevolgens voor de medewerker ? Zou hij/zij moeite hebben in het vinden van een andere baan ?

Ontslag op staande voet kan ernstige gevolgen hebben voor een werknemer. In de eerste plaats verliest de werknemer per direct zijn baan en het loon dat daarmee gepaard gaat. Het ontslag heeft ook heel belangrijke gevolgen voor het recht op een werkloosheidsuitkering.

In beginsel heeft een werknemer die zijn baan verliest recht op een WW-uitkering. Dit is echter in principe niet het geval als de werknemer op staande voet is ontslagen. Omdat een ontslag op staande voet meestal het gevolg is van een ernstige misstap van de kant van de werknemer, gaat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) ervan uit dat de werknemer 'verwijtbaar werkloos' is geworden. Daarom krijgt deze meestal geen WW-uitkering.

Verder kan een ontslag op staande voet juridische gevolgen hebben als de werknemer het niet eens is met het ontslag. Hij of zij kan dan naar de rechter stappen om het ontslag aan te vechten. Als de rechter het ontslag ongeldig verklaart, kan dat betekenen dat de werkgever het loon moet doorbetalen en mogelijk ook een ontslagvergoeding moet betalen.

Tot slot kan een ontslag op staande voet ook consequenties hebben voor de carrière van de werknemer, omdat het niet positief is als potentiële nieuwe werkgevers te weten komen dat er sprake was van een dergelijk ontslag.

Het is dus aan te raden om bij ontslag op staande voet altijd juridisch advies in te winnen, aangezien de gevolgen van een dergelijk ontslag ingrijpend en complex kunnen zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag