Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wat zijn de gevolgen na een eenzijdig scooterongeluk in het buitenland?

Ik wil graag weten wat de gevolgen zullen zijn in de volgende situatie.

Ik zit achterop bij mijn vriend op de scooter in de Filipijnen, maar doordat het wegdek glad is door de regen en er in de bocht allemaal kiezelsteentjes liggen glijden we in de bocht uit. Ik (als bijrijder) breek mijn arm en mijn tand breekt af. We hebben verder 0 medische kosten in het buitenland, omdat we gelijk terugvliegen naar Nederland en daar mijn arm laten opereren, naar de tandarts en de fysio gaan. Mijn vriend houdt er gelukkig geen letselschade aan over en verder is er ook geen materiele schade. Hij heeft een geldig rijbewijs. Ik heb een basis zorgverzekering bij asr (dat was vroeger Ditzo) en heb daarbij de aanvullende verzekering 'pechvogelhulp'. De pechvogelhulp vergoedt tandarts- en fysio-kosten bij ongevallen. Mijn vriend is verzekerd bij CZ en heeft naast de basisverzekering ook de aanvullende verzekering 'jongeren' en tandartsverzekering in aanvullende verzekering.

Nu heb ik hier een aantal vragen over:
- Als ik mijn vriend aansprakelijk stel, wat zijn dan voor hem mogelijke (nadelige) gevolgen? (Zou dit bijvoorbeeld impact kunnen hebben op toekomstige beroep doen door hem op zijn verzekering?)
- Welke kosten zal hij moeten betalen (bijvoorbeeld mijn eigen risico en extra kosten als tandarts en fysio) en wat (hiervan) zal door zijn verzekering voor hem vergoed worden? (staan deze kosten bijvoorbeeld los van zijn eigen risico? Of gaan alle kosten die ik heb gemaakt waar ik hem van aansprakelijk stel, van zijn eigen risico af?)
- Is hij überhaupt wel 'schuldig' aangezien het een ongeluk was en niemand hier wat aan kon doen?

Alvast ontzettend bedankt!

Allereerst, sorry om te horen over het ongeluk. Ik hoop dat je snel herstelt. Laat me proberen jouw vragen te beantwoorden.

1) Als je je vriend aansprakelijk stelt, kan dit inderdaad gevolgen hebben voor zijn verzekeringspositie. Bovendien, als je vriend aansprakelijk wordt bevonden, kan dit invloed hebben op zijn toekomstige premies. Precies hoe dit werkt, zou je met zijn verzekeraar moeten bespreken of de polisvoorwaarden moeten lezen.

2) Als je vriend aansprakelijk wordt bevonden, zou hij in aanmerking kunnen komen voor de betaling van de kosten die zijn ontstaan als gevolg van het ongeval, bijvoorbeeld medische kosten, eigen risico kosten en eventuele andere extra kosten die je moest maken. De precieze vergoeding en wat er wordt gedekt, is veelal afhankelijk van zijn specifieke verzekering, zo worden de medische kosten van de bestuurder van een motorvoertuig vaak niet gedekt door een standaard aansprakelijkheidsverzekering.

3) Of je vriend daadwerkelijk \"schuldig\" is of aansprakelijk kan worden gesteld, is aan een jurist om te bepalen. Het feit dat het een ongeluk was en dat niemand iets aan kon doen, verandert in principe niet het feit dat je vriend mogelijk aansprakelijk zou kunnen zijn. Echter, dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn en is afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals het land waar je was, de lokale wetgeving en de specifieke omstandigheden van het ongeval.

In ieder geval wordt aangeraden om contact op te nemen met je rechtsbijstandverzekering indien je die hebt, omdat zij jou hier het beste in kunnen ondersteunen. Als je deze niet hebt, is het wellicht raadzaam om een advocaat of andere juridische professional in te schakelen voor advies.

Merk op dat hoewel ik mijn best heb gedaan om je een algemene richtlijn te geven, elke situatie uniek is en juridisch advies op maat is waarschijnlijk noodzakelijk.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag