Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat zijn de exacte taken van de verschillende leden binnen een stichting?

Hallo,

Een Secretaris van een stichting krijgt taken toebedeeld die de Penningmeester wenst of afstoot. Zo krijgt de secretaris v.b. geen cheques (meer) aangeboden om te tekenen omdat de Penningmeester meent niet met de Secretaris te willen werken. De penningmeester en een lid in het bestuur van de stichting tekenen cheques en doen financiele handelingen.
Alle bestuursleden hebben tekenbevoegdheid.

De stichting heeft als doel de spaargelden van de leden (via een administratiekantoor) te beheren. De leden sparen en kunnen ook een percentage van hun spaartegoed lenen en terugbetalen.


Conform statuten vertegenwoordigt de Voorzitter en de Secretaris de sichting in en buiten rechte. Momenteel is er geen voorzitter en de Vice voorzitter treedt op als plaatsvervangende voorzitter.
Het bestuur bestaat uit 5 leden:
Voorzitter, Vice Voorzitter, Secretaris, Penningmeester en een lid.

De penningmeester en de lid doen de financiele handelingen. De Secretaris is niet altijd (vooraf) op de hoogte van alle financiele afwikkelingen. Bij afwezigheid van de penningmeester controleert de lid de leningsaanvragen.
Conform interne procedure kan elk bestuurslid de leningsaanvraag controleren, maar de penningmeester kiest ervoor om de lid de lening te laten controleren bij zijn afwezigheid.
De statuten stelt dat de lid de Secretaris kan vervangen bij diens afwezigheid.

De voorzitter heef gekozen om de zaak niet aan te pakken en heeft ontslag genomen.

Vragen:
-Welke stappen kan de secretaris ondernemen?

-Gaat de interne procedure (dus dat elk lid een leningsaanvraag kan controleren/behandelen) boven het gestelde in de statuten (dus dat de Voorzitter en Secretaris de stichting in en buiten rechte vertegenwoordigen)?

Wat zijn de bevoegdheden/taken van een lid?

Kan de Secretaris aansprakelijk worden gesteld voor handelingen van de Penningmeester en de lid?

Het feit dat alle bestuursleden gelijke tekenbevoegdheid hebben, is dit niet tegenstrijdig met het vervangen van een bestuurslid?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag