Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat wordt meegerekend bij herberekening kinderalimentatie?

Ik wil graag een herberekening van de kinderalimentatie omdat ik denk dat het salaris van mijn ex met meer dan 20% gestegen is. Mijn salaris daarentegen amper en alle kosten worden steeds hoger. Ook is een van onze 2 dochters 18 geworden en vallen alle toelages voor mij weg.
Wat moeten wij aan documenten aanleveren om een herberekening te kunnen maken? En over welk jaar gaat dat? 2023?

Bij het herberekenen van kinderalimentatie worden inderdaad veranderingen in inkomsten meegenomen. Dit kan zowel een inkomensstijging zijn bij de alimentatieplichtige ouder, als een afname van het inkomen bij de alimentatieontvangende ouder. Ook andere factoren zoals wijzigingen in de kinderbehoefte (bijvoorbeeld door ouderdom) en wijzigingen in de zorgregeling kunnen een rol spelen.

Om de herberekening te maken, wordt normaliter gekeken naar recente gegevens. Hierbij moet u denken aan de volgende documenten:

1. Jaaropgaven en/of loonslips: Voor een herberekening van de kinderalimentatie is inzicht in de recente inkomenssituatie essentieel. De meest recente jaaropgave, maar ook recente loonslips kunnen hiervoor worden gebruikt. In uw geval gaat het dus om de inkomensgegevens van beide ouders over het huidige of voorgaande jaar, afhankelijk van de beschikbaarheid.

2. Informatie over de omgangsregeling: De hoeveelheid tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt is van invloed op de berekening van de kinderalimentatie. Daarom is ook informatie over de huidige omgangsregeling van belang.

Verder zijn de exacte behoeften van het kind belangrijk, zoals kosten voor kinderopvang, onderwijs en eventuele (sport)activiteiten. Vanzelfsprekend kan de specifieke situatie leiden tot aanvullende benodigde documenten.

Voor het exacte jaar en de specifieke documenten die u moet aanleveren om de herberekening van kinderalimentatie te maken, is het verstandig om hulp te zoeken bij een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in familierecht.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag