Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat valt onder nalatenschap?

Mijn oma is onlangs overleden. Mijn vader is jaren geleden al overleden. Mijn oma heeft ervoor gekozen om mijn samen met mijn zusje testamentair (en volgens de wet bij afwezigheid van testament) als plaats vervanger van pappa naast mijn tante neer te zetten als erfgenaam. Zij heeft dus wel een testament. Ik heb om inzage gevraagd gezien ik van mijn oom (executeur en man van de tante) te horen kreeg dat mijn zusje en ik de helft van de waarde van de woning kregen bij verkoop, punt. Oma haar rekening zou leeg zijn en de inboedel alleen voor mijn tante. In het testament heeft mijn oma via een legaat de inboedel inclusief sieraden EN haar bank + spaarrekening nagelaten aan specifiek alleen mijn tante. Die rekeningen zijn vermoedelijk niet leeg. Gezien het testament bij een notaris is opgesteld ga ik er van uit dat dit kan. Maar hoe moet ik nu het volledige nalatenschap zien? Normaliter is dat rekeningen, auto, boedel, huis en evt schulden. Nu zijn de rekeningen en de boedel echter al 'weg'. Bestaat de 'gehele' erfenis nu dan alleen uit het huis en de auto? Er is nog een ander legaat met een vast bedrag voor mijn nichtjes. Volgens mijn oom moeten die legaten af van de verkoop van het huis (dus af van het 'totale' nalatenschap). De inhoud van de rekeningen wordt hier nu van vrij gesteld gezien deze al naar mijn tante gaan? Zoals ik het nu begrijp heeft men alles er aan gedaan om te voorkomen dat ik en mijn zusje 'veel' zouden erven en zitten we nu net aan 1 stap boven daadwerkelijk onterven. Als alle legaten, de kosten van de uitvaart en de erfbelasting af moeten van de opbrengst van de verkoop van het huis en het restant hierna door 2 gaat voor ons en mijn tante is ons deel dus geminimaliseerd en dat van haar in mijn ogen gemaximaliseerd. Zie ik dit goed? En heb ik recht op inzage in de rekeningen als deze via dit legaat dus alleen voor mijn tante zijn? Ik ben wel zuiver erfgenaam.

Allereerst het volgende: erfrecht is ingewikkeld en het loont zich als u zich laat bijstaan door een gespecialiseerd advocaat (zie www.vean.nl, daar vindt u de erfrechtspecialisten). Ik ben daar ook onderdeel van.
Ik volg verder uw vraag. 1. U heeft als erfgenaam recht op een afschrift van het testament van uw oma. De notaris voor wie dat testament is verleden kan u een afschrift ter beschikking stellen. Oom zal er ook wel een exemplaar van hebben, dan wel even controleren of dat wel het laatste testament is van uw tante 2. De nalatenschap van uw Oma omvat alle rechten en verplichtingen zoals die bestonden ten tijde van haar overlijden. Ook de inboedel, de sieraden en de bankrekeningen. Als er een legaat is ten gunste van uw tante (en nichtjes) moeten de erfgenamen dat aan de legataris afgeven (eventueel via de executeur als die in het testament die bevoegdheid heeft gekregen.3. Als uw Oma heel veel heeft weggegeven via legaten (of middels giften tijdens haar leven) kan het zijn dat uw legitieme portie is aangetast. Die legitieme portie (van u en uw zusje samen) is globaal een kwart van de nalatenschap van uw Oma, dus inclusief bankrekeningen etc. 4. De erfbelasting over de legaten moet worden gedragen door de begunstigden (de legatarissen) 5. U hebt recht op afschrift en inzage van alle bankrekeningen, de executeur (uw oom) moet u die inlichtingen verschaffen. Als hij dat niet doet is er een reden voor zijn ontslag door de kantonrechter. 6. Ik weet niet zeker wat u bedoeld met uw opmerking dat u zuiver erfgenaam bent. Heeft u de erfenis zuiver aanvaard en hoe heeft u dat dan gedaan? Vaak wordt aangeraden de erfenis beneficiair te aanvaarden om te voorkomen dat u opgezadeld wordt met schulden die u (bij zuivere aanvaarding) uit eigen vermogen moet voldoen. Nogmaals: laat u helpen, het is te moeilijk voor de gemiddelde particulier. Als u nog wat wilt weten kunt u mij bellen (0571290841) of mailen (vanderkolk@arsjuris.nl)

Beoordeel dit antwoord:

laatste woord onder 1 (tante) moet zijn Oma

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag