Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat valt onder nalatenschap overleden moeder?

Ik ben de oudste dochter van een gezin van 7 kinderen en mijn moeder is 4 maanden geleden overleden. Mijn vader is 6 jaar daarvoor overleden. Hij heeft een verscheurd gezin achter gelaten. Hierdoor heeft mijn moeder een testament opgemaakt waarin staat dat ieder kind even veel krijgt en dat een voorgeschreven notaris de executeur testamentair is. De roerende goederen zijn nog steeds niet goed verdeeld. Ik ben ook niet tevreden over de assistent notaris die ons is toegewezen. We hebben hem er al op moeten wijzen dat hij de regie niet neemt en hij vergeet zaken. Kortom ik mis kennis en leidingcapaciteit bij deze meneer. Nu het probleem:
Wij zijn katholiek van huis uit en bij de begrafenis van mijn moeder lag er een kruisbeeldje op haar kist. Dit kruisbeeldje is bij het afscheid door de pastoor in het bijzijn van allen aanwezigen nadrukkelijk gegeven aan mij. Nu wil een van mijn broers dit beeldje ook hebben en vraagt hierom via de notaris of hij hier aanspraak op kan maken. De notaris wil dit in een loting brengen. Ik weet zeker dat broer niets heeft met dit kruisbeeldje, maar hij wil gewoon zout in de wonden strooien. Het kruisbeeldje heeft voor mij een grote emotionele waarde. Economisch heeft het geen enkele waarde. Mijn vraag is nu, hoort dit kruisbeeldje nu ook onder de nalatenschap van mijn moeder of was dit al mijn eigendom toen de pastoor dit aan mij overhandigde?

Voorafgaand nog mijn condoleances aan u en de hele familie. Het kruisbeeldje is geen eigendom van uw moeder geweest en zal ook niet in de boedelbeschrijving beschreven staan. Dat de pastoor U dit kruisbeeldje geeft is omdat u de oudste opvolgende (erfgenaam) nazaat bent in de familie.

Wat betreft de aangekondigde loting door de notaris ìs dit buitenproportioneel omdat het kruisbeeldje niet tot de inboedel behoort er dient dan ook verweer gemaakt te worden tegen deze loting. Als de executeur-testamentair niet voldoende zijn werk doet, dan is het mogelijk om een ontslagprocedure in te stellen bij de Rechtbank.

Mocht u hierin juridische bijstand willen ontvangen, dan ben ik bereid om u hierin bij te staan. U mag dan ook nader contact met mij opnemen. Heeft u nog vragen, stel ze gerust.

Gegroet, de heer Groenewegen, J.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag