Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat telt als door katten veroorzaakte 'schade'?

Gerelateerd aan andere katten-vragen (en antwoorden) hier, met name dit antwoord:
https://rechtswinkel.nl/vragen/ik-heb-had-een-vangkooi-in-mijn-tuin-om-de-overlast-van-katten-uit-de-buurt-tegen-te-gaan-emmer-wat/45801

Situatie: Klein dorp in boerenland. Het is hier (natuurlijk) normaal dat katten vrij rondlopen om rondom de boerderij 'ongedierte' (?) weg te vangen, dus een verzoek aan de eigenaren van belendende percelen om hun katten binnen te houden gaan vooral gefronste wenkbrauwen opleveren en weinig begrip. Mijn vriendin heeft haar perceel (halve hectare) als "Tuinreservaat" ingericht, met zoveel mogelijk (inheemse) wilde planten en heel veel schuil- en leef plekken voor dieren, met veel aandacht voor (wilde) vogels, waar ze veel plezier aan beleeft.

Er lopen regelmatig zeker 4-5 verschillende katten rond, die ongetwijfeld van de 'buren' (omgeving) afkomen. Die katten schijten in de tuin (natuurlijk altijd net op de looppaden), maar wat als veel storender wordt ervaren, is dat ze muizen (woelmuizen, spitsmuizen) en vooral vogels doden. Mijn vriendin doet erg veel moeite om vogels een goede leefomgeving te bieden en dat resulteert in veel broedende vogelpaartjes, ook van de minder algemene soorten. Ze krijgt elke keer een hartverzakking als ze een kat in de tuin ziet lopen en een gebroken hart als er weer eens een hoopje veren van een net met veel moeite door de ouders groot gebracht jong vogeltje naast een vogelbadje ligt. Het bederft veel van haar 'levensgeluk' op haar perceel, dat de katten van anderen de boel op deze manier komen verstoren.

Het is ondoenlijk (en ook de omgekeerde wereld!) om haar eigen terrein af te zetten zodat er geen katten op kunnen komen. Bovendien _wil_ ze haar terrein niet afzetten, want ze wil het juist toegankelijk hebben voor wilde dieren (ze heeft hazen, konijnen, egels, reeën etc. op het terrein). Evengoed is het natuurlijk ondoenlijk voor de buren om hun katten op hun eigen terrein te houden (het zijn heen ommuurde stadstuintjes zullen we maar zeggen).

Toch wil ze graag "van die rotkatten af". Dingen als overhoopschieten of vangen en in een zak in de sloot (die hier in de omgeving niet geheel ongebruikelijk zijn) liggen niet zo in haar aard (en zal vermoedelijk ook wettelijk niet mogen, maarja wie gaat dat bewijzen ...). Een vangkooi zou eventueel een oplossing kunnen zijn. Als een kat een paar keer een onplezierige ervaring heeft gehad (tijdje opgesloten zitten, of desnoods die emmer water eroverheen uit het andere topic - ook niet echt aardig voor de kat, maar je moet toch wat), dan wordt haar terrein wellicht minder aantrekkelijk. Maar dat mag dus niet vanwege 'overlast', maar alleen als er 'schade' is.

Dus is de vraag: Wat telt als 'schade'?
- Poep in de tuin, onder de schoenen, aan de handen bij tuinwerkzaamheden? (ik vermoed van niet). Poep aan haar nieuwe jurk?

- Dode dieren? Ook als dit wilde dieren zijn? Of hebben die geen 'rechten' en mag de kat alleen 'gehouden dieren' niet kapot maken? En stel dat ik kippen in de tuin loslaat en die worden gepakt, telt dat dan wel als schade?

- Kapotte schalen (vogelbadjes) omdat de katten erop springen en deze dan vallen en breken?

- Gedorven levensgeluk, door alle hartverscheuringen? C.q. dus emotionele 'schade'? Telt dat?

Is daar een duidelijke grens/norm voor die uit eerdere jurisprudentie voortvloeit, of zou je dat puntje bij paaltje in een rechtszaak moeten gaan uitzoeken?

Nee die normering is niet duidelijk af te bakenen want het hele complex van feiten speelt een rol. Om maar een voorbeeld te geven: uw vriendin moet haast wel gewend zijn aan uitwerpselen van dieren in haar tuin, hoe motiveert zij dan het onderscheid met die van de katten. Ik zou zelf eerder aansturen op de verantwoordelijkheid van de eigenaren van de katten en verzoeken hen een belletje om te doen. Dit zou ik zeker adviseren te proberen. Dit zorgt al voor minder dode vogels. Verder zijn er op de markt systemen te koop die katten uit tuinen kunnen weren,maar goed dat wil ze dus niet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique Ferwerda,
allereerst heel hartelijk dank voor uw inzet op deze site en voor uw antwoord(!)
Dat "poep" weinig kans zou hebben had ik aangegeven ;o) Maar de andere zaken dan? Zaakschade aan tuininrichting? Dode dieren? Is dat ook moeilijk te beargumenteren als 'schade'?
Maakt de faunawet echt geen onderscheid voor het plaatsen van vangkooien voor wilde dieren of ontsnapte gehouden dieren? Dat ik een wolf niet mag vangen, ook als het me schapen kost, snap ik. Maar een in de omgeving ontsnapte cobra, vogelspin, schorpioen, jakhals of kat die op mijn terrein ronddwaalt mag ik dus ook niet vangen zonder aanwijsbare schade?
Hoe kan het dat er zo'n levendige handel is in vangkooien en dodelijke muizen- en mollenvallen als schade zo moeilijk hard te maken is? Mogen vallen voor ratten en mollen dan alleen binnenshuis geplaatst worden?
En hoe kom ik erachter van wie de kat is als ik deze niet mag vangen om een eventuele chip te lezen? Eigen tuin afzetten is omgekeerde wereld.


U zou de katten kunnen vastleggen op foto of film. Katten hebben doorgaans niet echt een grote actieradius. Natuurlijk is schade aan eigendom veroorzaakt door loslopende huisdieren van buren hun aansprakelijkheid (dieraansprakelijkheid). Maar de schade moet wel in oorzakelijk verband staan. U kunt dan de eigenaar aanschrijven en aansprakelijk stellen voor de schade, bijvoorbeeld schade aan beplanting. Honden en katten zijn geen wilde dieren in de zin van de natuurbeschermingswet maar productiedieren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag