Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat te doen met huurwoning overleden vader?

Vorige week is mijn vader overleden. Helaas weet ik bijna niets van zijn situatie op moment van overlijden, echter het sterke vermoeden van flinke schulden. Daarnaast woonde hij in een zwaar vervuilde woning (hulp altijd geweigerd helaas). Het is mijn intentie om, zodra na 6 weken de overlijdensakte beschikbaar wordt, de erfenis af te wijzen via de rechtbank. Ik zit nog wel in mijn maag met zijn huurwoning. De politie heeft opdracht gegeven de woning te reinigen, ik heb afstand gedaan van de gehele inboedel om hoge schoonmaakkosten voor eigen rekening te mijden. Mijn vraag is dan: moet ik zijn huurwoning opzeggen? Of gaat dat automatisch? Ik heb veel instanties benaderd, maar iedereen zegt wat anders. Daarnaast heeft de gemeente met mijn toestemming mijn nummer doorgegeven aan de verhuurder, maar ze hebben vooralsnog niets laten weten. Alvast bedankt voor uw hulp.

Allereerst mijn oprechte condoleances voor uw verlies.

Wat betreft de huurwoning na het overlijden van uw vader, wordt u gezien als erfgenaam, ook al zou u van plan zijn de erfenis te verwerpen. Tot dat moment wordt u door de wet als zodanig beschouwd.

Ten aanzien van de lopende huurovereenkomst, dient u als erfgenaam actie te ondernemen, aangezien deze niet automatisch eindigt bij een overlijden. Hoewel de huurwoning niet uw eigen woning is, wordt van u verwacht dat u de verhuurder van de overlijdensituatie informeert en de huur op tijd opzegt.

Echter, let op dat bij overlijden van de huurder de erfgenamen de huur moeten opzeggen met een opzegtermijn van minimaal een maand. Als de opzegging later plaatsvindt, dan zijn de erfgenamen huur verschuldigd over de periode tussen het overlijden en de werkelijke einddatum.

Het is begrijpelijk dat u geen aansprakelijkheid wilt voor eventuele schulden van uw vader, en daarom raad ik u aan zo snel mogelijk na ontvangst van de overlijdensakte de erfenis te verwerpen. Dit doet u bij de rechtbank via een notaris. Zorg er tijdens deze procedure voor dat u geen handelingen verricht die als aanvaarding van de erfenis kunnen worden gezien.

Bij twijfel raad ik u aan een juridisch professional in te schakelen om u te begeleiden door dit proces. Het kan complex zijn en vereist vaak juridisch inzicht om ervoor te zorgen dat u als potentieel erfgenaam geen ongewenste verantwoordelijkheden op u neemt.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag