Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Wat neemt rechter mee in overweging?
Scheiding in 2021, door omstandigheden zonder convenant. Inboedel is verdeeld in 2021. Ex wilde verder niks verrekenen.
Eind 2023 wil ex alsnog verrekenen, vermoedelijk omdat ex grote schulden heeft.
Kijkt rechter dan alleen naar 2021 of neemt hij/zij ook de andere feiten mee in de overweging.
Als rechter breder kijkt dan laat ik het op een proces uitkomen en reageer ik niet op de advocaat van de tegenpartij.
In beginsel, volgens Nederlands recht, is er een verjaringstermijn van drie jaar na de echtscheiding om aanspraak te maken op verrekening onder het finaal verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden. Echter, als beide partijen al tijdens de scheiding op de hoogte waren van het bestaan van deze rechten en er zijn geen afspraken over gemaakt, dan kan het zijn dat deze rechten niet meer kunnen worden uitgeoefend.
Bij deze materie speelt wel dat de specifieke omstandigheden en de inhoud van de huwelijkse voorwaarden van belang kunnen zijn. Hoewel je enige tijd hebt om dit nog op te brengen, zou het zeker raadzaam zijn om spoedig juridisch advies in te winnen van een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in familierecht. Let wel, dit advies is gebaseerd op algemene juridische principes en kan afwijken van jouw specifieke situatie. Voor exact juridisch advies omtrent jouw kwestie dien je een jurist of advocaat te raadplegen, zoals via de Echtscheidingswinkel.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor het antwoord. Als dit via advocaat gaat dan wordt er sec naar de letter van de wet gekeken en wordt er alleen gekeken naar de scheidingsdatum en verder niet. Ik vraag mij af of de rechter naar meer kijkt, dus bijvoorbeeld naar de reden waarom ex nu in één keer wil verrekenen en naar de schulden die mijn ex had toen wij gingen trouwen. Hier kijken de advocaten niet naar.
Als rechter daar wel rekening mee houdt dan kan ik het beter tot een proces laten uitkomen. Hoop dat ik hier nog een antwoord op kan krijgen.