Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat moet ik doen met erfenis?

In 2018 is mijn vader overleden. Hij heeft mij en mijn broertje als erfgenaam benoemd. En zijn vrouw als vruchtgebruiker en onterft voor de erfenis. Ze zijn wel in huwelijkse voorwaarden getrouwd op basis 40% - 60% en zij heeft 2 kinderen.

In het testament staat beschreven dat we ieder jaar een overzicht moeten krijgen over de goederen / rekeningen die er zijn.
Tot heden hebben we dat niet ontvangen van de testament executeur. De testament executeur is de dochter van de vruchtgebruikster en tevens onze belasting adviseur. (Er is te veel verwoven met elkaar)

Wij hebben te horen gekregen van de notaris dat we verplicht zijn het blote eigendom op te geven bij de belasting.
Graag verneem ik een manier waarop ik dit op een zo gemoedelijke manier te formuleren. En haar netjes te wijzen op haar plichten. En de noodzaak dat we dit nodig hebben om een belasting boete te voorkomen.

Ook staat in het testament dat de vruchtgebruikster de belasting moet betalen die gaat over het erfdeel aangezien we het niet in handen hebben. Misschien dat er daarom wordt gedacht dat de erfgenamen het niet op hoeven te geven bij de belastingdienst. Maar dat is speculeren..

Graag ontvang ik een reactie wat ik het beste kan doen om de testament executeur op een nette manier op haar plichten te wijzen. (Liefst onderbouwd)

Dat is een casus voor een specialist. Ik adviseer u dan ook contact op te nemen met een notaris of een advocaat gespecialiseerd op notarieel/erfrechtelijk gebied. Tegenwoordig vermelden advocaten hun specialisatie(s) en lidmaatschappen van specialisatieverenigingen. Kijk op de website 'Zoek een advocaat' van de Orde van Advocaten.

Hoed u voor juristen/advocaten die u adviseren, maar niet gespecialiseerd zijn op dat gebied. Met die mensen komt u vaak van de regen in de drup.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag