Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat moet ik doen als ik mijn huurcontract voor 1 jaar voortijdig wil opzeggen ?

Ik huur een woning in Hoorn. Ik heb een jaarcontract 1 mei 2023 tot en met 1 mei 2024 en er is een huurovereenkomst model ROZ 20 maart 2017. Nu wil ik voortijdig de huurovereenkomst opzeggen ivm priveomstandigheden. Is dit mogelijk ?

Het opzeggen van een huurcontract tijdens de eerste huurperiode kan juridisch gezien ingewikkeld zijn. Het hangt af van de exacte bewoordingen in uw huurcontract en de algemene voorwaarden.

Het model ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) 2017 stelt in artikel 19.1 dat huurder de mogelijkheid heeft de overeenkomst op te zeggen na het verstrijken van een periode van 12 maanden na de ingangsdatum van de overeenkomst. Dit zou beteken dat u niet voortijdig kunt opzeggen.

Echter, in uitzonderlijke gevallen is er wel mogelijkheid om hier vanaf te wijken, bijvoorbeeld bij onvoorziene omstandigheden, waar u als huurder geen rekening mee kon houden bij het aangaan van de huurovereenkomst. In uw geval zou u kunnen overwegen te spreken met de verhuurder over uw situatie om te bezien of er afspraken te maken zijn.

Heeft u al nagedacht over het vinden van een geschikte vervangende huurder? In sommige gevallen willen verhuurders hieraan meewerken. Echter, zij zijn hiertoe niet verplicht.

Als de verhuurder niet mee wil werken aan een voortijdige beƫindiging of aan een overdracht aan een nieuwe huurder, kan het toch verstandig zijn om een jurist of advocaat te raadplegen.

Weet wel dat ik mijn advies baseer op de informatie die u mij hebt gegeven en de algemene juridische kennis en dat deze situatie complex kan zijn. Het kan daarom raadzaam zijn professionele juridische hulp in te schakelen voor uw specifieke situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag