Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat mag ik met het recht op overpad?

Ik heb twee vragen.
Vraag 1: Naast ons huis is een praktijk voor fysiotherapie. Wij hebben officieel (via de koopaktes) recht van overpad over de parkeerplaats van deze fysiotherapeut om onze carport te bereiken.
Volgend jaar wordt onze tuin aangepakt door een tuinier en daarvoor wordt zand en aarde aangeleverd. Mag dit een aantal dagen op de parkeerplaats voor onze carport liggen?
Vraag 2: Omdat onze caravan het hele jaar onder de carport staat (deze kan afgesloten worden met 2 deuren) parkeren wij of onze kinderen als ze onze kleinkinderen komen brengen of halen, soms even op de parkeerplaats. Aan de andere kant van ons huis is nog een ingang van ons huis met een parkeerplaats, maar daar kunnen we tuin lastig bereiken, in elk geval niet met een kleine shovel voor het zand en aarde zoals genoemd bij vraag 1. De laatste tijd worden we steeds boos aangekeken. Is dat terecht, of mogen we daar wel even parkeren?
Aan het gebouw is ook een pinautomaat gevestigd zodat op de parkeerplaats ook veel mensen parkeren die komen pinnen. Voor zover ik het altijd heb begrepen moet de fysiotherapeut dit dulden. In zijn praktijk zat eerst een nevenvestiging van de XYZ-bank.

In uw situatie gaat het om een erfdienstbaarheid van overpad, die ingeschreven staat in de koopaktes.

Vraag 1: Over het algemeen is het zo dat het recht van overpad het gebruik van de doorgang omvat om te komen en te gaan van uw perceel. Het tijdelijk stallen van goederen zoals zand en aarde valt daar in principe niet onder. De overpad wordt immers belemmerd en andere gebruikers kunnen hier hinder van ondervinden. Dit is afhankelijk van de exacte invulling van de erfdienstbaarheid zoals vastgelegd in de akte van vestiging. Is er niets gespecificeerd over tijdelijk stallen van goederen, dan kunnen er problemen ontstaan. Raadpleeg dus uw koopakte voor meer duidelijkheid.

Vraag 2: Het recht van overpad geeft u het recht om de parkeerplaats te betreden en te verlaten, maar dit betekent niet automatisch dat u daar mag parkeren. Het overpad is bedoeld om een doorgang naar uw perceel mogelijk te maken. Normaal gesproken mag het niet worden belemmerd, ook niet door het parkeren van auto's. De fysiotherapeut zou in dit geval het recht kunnen hebben om te eisen dat de overpad vrij blijft. Nogmaals, het is belangrijk om de voorwaarden van de erfdienstbaarheid in de betreffende akte te raadplegen om te zien hoe dit precies is vastgelegd.

Aangaande het pinautomaat, als de parkeerplaats een onderdeel is van het pand van de fysiotherapeut, en het gebruik van de pinautomaat is een dienst dat wordt aangeboden door de fysiotherapeut of eerder door de XYZ-bank, dan is het waarschijnlijk dat de fysiotherapeut dit gebruik van de parkeerplaats moet dulden.

Houd er rekening mee dat dit algemene informatie is. Voor specifiek juridisch advies dat van toepassing is op uw situatie, kan het raadzaam zijn om een jurist of advocaat te raadplegen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag