Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wat mag een gerechtsdeurwaarderkantoor wel/niet?

Mijn dochter heeft een vordering aan BEDRIJF (om en nabij de 3000 euro) uitstaan die bij gerechtsdeurwaarderskantoor terecht is gekomen. De vordering staat al een jaar of 6 uit. Mijn dochter woont inmiddels samen met haar vriend en zijn familie maar zonder samenlevingscontract oid. Mijn dochter werkt niet, heeft geen uitkering en dus geen inkomsten. Zij heeft ook geen bezittingen behalve haar kleding en wat sieraden.

Ik ben voor mijn dochter gemachtigd bij BEDRIJF om dit voor haar te regelen aangezien zij dit niet kan. BEDRIJF wil niet kwijtschelden en heeft de beslissing bij gerechtsdeurwaarderskantoor neergelegd. Daar heb ik een mail van gehad waarin zij een betalingsregeling voorstellen en wanneer we daar niet op uiterlijk a.s.maandag op in gaan ze beslag gaan leggen. Maar ik vraag me af waarop ze dan beslag gaan leggen; mogen zij de kleding en de sieraden van mijn dochter bijvoorbeeld meenemen?

Indien de gerechtsdeurwaarder beschikt over een executoriale titel (bijvoorbeeld een rechterlijke uitspraak waarin een veroordeling staat) kan ook op roerende goederen beslag worden gelegd. Bepaalde goederen zijn overigens wettelijk uitgezonderd (bijvoorbeeld kleding voor eigen gebruik). Tenzij sprake is van zeer waardevolle goederen, is het echter maar de vraag of de deurwaarder dat ook daadwerkelijk zal doen. Indien de inbeslaggenomen goederen uiteindelijk zouden moeten worden verkocht, zou de opbrengst wellicht niet opwegen tegen de (executie)kosten. Dan zal een deurwaarder wel geen beslag gaan leggen aangezien de schuldeiser (zijn opdrachtgever) daar financieel dan niets mee opschiet.
Indien de vordering van de schuldeiser terecht is en er is dus sprake van een executoriale titel, is in zijn algemeenheid verstandig om een betalingsregeling te treffen (en om deze uiteraard ook na te komen).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag