Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat kunnen wij doen tegen buurman die garage met dak tegen onze erfgrens bouwt?

Wij hebben een nieuwbouw. Deze wordt verwarmt met een warmtepomp aangestuurd door zonnepanelen liggende op onze garage met platdak die op een paar cm van de erfgrens is gebouwd geheel volgens regels bestemmingsplan. Onze nieuwe achterbuurman heeft een afwijkende vergunning gevraagd bij de gemeente om buiten zijn achtererfgebied, tegen de straat (wij hebben beide hoekpercelen) en gedeeltelijk tegen onze garage een garage met dak te bouwen dat afwatert naar ons perceel met goot die aansluit op onze garage (goot gedeeltelijk op onze grond dus). Hij had ons eerder verteld dat het een plat dak zou worden en is dus niet eerlijk geweest. Vanaf het moment dat hij melding maakte van zijn plannen, hebben wij bij de gemeente in juli al de vergunning en plannen opgevraagd. Via mail kregen wij nooit enige reactie. Na maanden van bellen over duidelijkheid en de omgevingsvergunning in handen te krijgen en wij telkens meldden dat wij nergens een bekendmaking konden vinden op overheid.nl, heeft een man van de gemeente ons 15/10/2021 gebeld dat er ondertussen gerechtelijk? een vergunning werd afgegeven.
Bij onze vraag over waar de bekendmaking is of het versturen van de vergunning naar ons om bezwaar te kunnen maken werd wederom vaag gedaan.
De buurman is ondertussen al 3 maanden aan zijn garage aan het bouwen zonder dat wij nog maar een vergunning gezien hebben en geeft nu toe dat er een dak opkomt. Helaas neemt dit het zonlicht weg voor onze zonnepanelen en kijken wij nu tegen een onafgewerkte muur van 3m langs onze oprit tot tegen straat. Wat kunnen wij hieraan doen en waar kunnen wij ons op beroepen? Het bestemmingsplan vermeld dat een bijgebouw maar een max. hoogte van 3m. mag hebben, er wordt niets vermeld over afronding met een kap, het moet in het achtererfgebied. Volgens de wetgeving mag er vergunningsvrij tegen de erfscheiding geen dak op en volgens bestemmingsplan mag de gemeente geen afwijkingen van meer dan 10% toestaan. Kan de gemeente deze vergunning wel toelaten?

Als u meent dat de vergunning ten onrechte is afgegeven of er wordt gebouwd tegen de voorschriften en regels in, zou u een handhavingsverzoek kunnen indienen bij de gemeente.
Vervolgens is er nog meer aan de hand zoals het feit dat zonlicht wordt ontnomen op de zonnepanelen, dat is een situatie van burenrecht en u zou uw buurman aansprakelijk kunnen stellen voor die schade ( mocht het dak niet in strijd zijn met de voorschriften) Neemt u voor meer informatie of wat hulp contact met mij op?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag