Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat kan ik het beste doen in verband met een koopcontract van een bedrijfspand?

Hallo,

Ik heb onlangs een koopcontract ondertekend voor een bedrijfspandje. In het contract staat volledige eigen grond en geen erfpacht. Na het ondertekenden werd ik 2 dagen voor de overname werd ik gebeld door de verkopende makelaar dat er toch een heel klein stukje erfpacht op zit. Dit wilde ik absoluut niet maar zit nu met vele kosten. En ik voel mij een beetje opgelicht. Ik heb op advies de verkoper in gebreke gesteld om toch te leveren waarvoor ik getekend heb. Dat is inmiddels verlopen. Gisteren kreeg ik deze brief terug van de verkopende makelaar:

Naar aanleiding van uw brief van 18 januari 2021 bericht ik u als volgt:

U heeft een appartementsrecht gekocht met complexaanduiding 950A, appartementsindex 20. Dit omvat twee onderdelen.

Onderdeel a is een onverdeeld aandeel in de gemeenschap die bestaat uit een kavel grond en twee rechten van ondererfpacht.

Onderdeel b bestaat uit het recht op het uitsluitend gebruik van de bedrijfsruimte, plaatselijk bekend als Coriet van Alphen-Roosstraat 19 te Rotterdam. Dat is uitdrukkelijk geen erfpacht.

Het (veruit) belangrijkste onderdeel van het verkochte object is dus geen recht van (onder)erfpacht. Het feit dat tot het verkochte tevens drie onverdeelde aandelen behoren waarvan twee in een recht van ondererfpacht, heeft nauwelijks betekenis voor het object dat u heeft gekocht. U kunt derhalve in redelijkheid het standpunt niet innemen dat u niet gehouden bent om af te nemen.

Verkoper stelt u hierbij in gebreke om alsnog binnen acht dagen na heden af te nemen. Indien u hieraan niet voldoet zal verkoper zich vrij achten om over te gaan tot ontbinding en aanspraak maken op de contractuele boete.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´


Mijn vraag aan U is, wat kan ik nu het beste hieraan doen en maak ik enige kans mocht dit voor de rechter komen?

Mijn mening is dat een klein beetje erfpacht ook erfpacht is en dus, ondanks het een klein stukje is, niet is waarvoor ik getekend heb.

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Staat en ander ook vermeld in het voorlopig koopcontract? In dat geval moeten de brochure, andere advertentie en teksten ermee worden vergelijken. U wordt wel geacht de inhoud van het contract te kennen. U stelt dat het er niet in staat; de vraag is of dit voldoende reden is voor ontbinding of prijsvermindering ( dat laatste dan eerder ) . Het moet onderzocht worden. Wat u heeft ontdekt lijkt me wel reden tot onderhandeling over de prijs opnieuw.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag